Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Dieper luisteren

Steeds meer mensen hebben honger naar stilte en bezinning, weten Joyce Schoon en Mariëtte Sneep uit Gouda. Daarom zetten zij het Weilandklooster op, in het Groene Hart.

Keuzes maken vind ik knap lastig, ik ben een aartstwijfelaar. Met de zoektocht naar een locatie voor het Weilandklooster zitten we midden in een keuzeproces. Er zijn harde criteria zoals financiële haalbaarheid, en bereikbaarheid met het ov. Daarnaast is het ook een kwestie van gevoel. Hoe doe je dat, voelen of een plek juist is?

Mariëtte (medeoprichter van het Weilandklooster) en ik blijken los van elkaar het boek Vertrouw op je gevoel, keuzes leren maken met Ignatius van Loyola van Nikolaas Sintobin te hebben gekocht. We grinniken als we erachter komen. Keuzes maken is een samenspel van hart, verstand en wil. Voor Ignatius (1491-1556) begint dat met leren luisteren naar je hart. Daar kun je lezen waartoe God je uitnodigt.

Ignatius zegt dat het belangrijk is om open en ontvankelijk te luisteren vanuit het niet-weten. En om je te laten leiden door positieve gevoelens als blijheid, vertrouwen en rust, en niet door angst of onrust. Het helpt om samen met een vertrouwenspersoon naar je keuzeproces te kijken. 

Keuzes maken begint met leren luisteren naar je hart

En dus gaan we voelen, proeven en luisteren op de potentiële plekken zelf. En we praten met onze partners, met vrienden en collega’s.

Ik maak een afspraak met mijn geestelijk begeleidster. We beginnen in stilte. En dan praat en praat ik en vertel al mijn gedachten, emoties en twijfels over een aantal locaties. Ik verlang naar een plek met ruimte en horizon, liever ongepolijst en rommelig dan groot en statig. Niet een groot klooster in een weiland, maar een weiland als klooster. Zij luistert, stelt vragen en luistert nog meer. En geeft dan terug wat ze heeft gehoord. Ik ben verbaasd over de duidelijkheid. Van de ene plek word ik blij en krijg ik energie. Van een andere plek krijg ik het eerder benauwd. Wat heeft ze het goed gehoord. Ik noem dat de kunst van het dieper luisteren. Het ontroert me dat iemand zó mijn hart kan lezen. 

We zijn weer een stapje verder. Sommige plekken vallen af, andere locaties zijn het waard om verder te verkennen.

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Xander de Rooij

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)