Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Beroepsopleiding helpt veel vluchtelingen in Griekenland aan een baan

In de armste wijken van Athene is de nood groot. Een baan is het enige houvast voor een betere toekomst. Daarom geeft Kerk in Actie-partner Apostoli sinds vorig jaar een beroepsopleiding aan vluchtelingen en arme Grieken. Inmiddels werken de eerste afgestudeerden in hotels en restaurants.    

Eigen inkomen voor vluchtelingen

Inflatie en stijgende prijzen zorgen voor grote problemen in Griekenland. In de armste wijken van Athene is dat pijnlijk voelbaar: dagelijkse boodschappen zijn bijna onbetaalbaar en inwoners kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. Kerk in Actie-partner Apostoli, hulporganisatie van de Grieks-Orthodoxe Kerk, krijgt steeds meer hulpvragen. Het werd de medewerkers snel duidelijk dat het niet mogelijk is om al die monden te blijven voeden. Een eigen inkomen biedt vluchtelingen en arme Grieken veel meer toekomstperspectief dan de wekelijkse voedselpakketten.

Warme maaltijden

Vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand wachten jarenlang op de uitkomst van hun onzekere asielprocedure. Samen met een toenemend aantal Griekse inwoners die niet meer zelf in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien, behoren zij tot de allerarmsten van Athene. Kerk in Actie-partner Apostoli biedt deze kwetsbare mensen al meer dan tien jaar hulp. In diverse voedselkeukens verspreid over de stad worden meerdere malen per week warme maaltijden verstrekt en voedselpakketten uitgedeeld aan de allerarmsten. Migranten in vluchtelingenkampen krijgen van de kerkelijke hulporganisatie zeep, babyvoeding en andere spullen voor persoonlijke verzorging.

Op weg helpen

Apostoli en Kerk in Actie maakten samen een plan om korte, beroepsgerichte trainingen als keukenassistent of schoonmaker in een hotel of restaurant aan te bieden aan de armste inwoners van Athene. Daarmee verdienen cursisten op termijn een eigen inkomen en zijn ze minder afhankelijk van voedselhulp. “Na het volgen van deze opleiding worden hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk groter”, vertelt Daan Verbaan, relatiebeheerder van Kerk in Actie voor Europa. “Net als in Nederland is er in Griekenland een tekort aan arbeidskrachten in de horeca- en schoonmaaksector, waardoor het makkelijker is om daar een baan in te vinden.” 

Direct een baan

De cursisten volgen een opleiding van 60 uur. Daarin leren ze alle kneepjes van het vak als keukenassistent of schoonmaker in de toeristenbranche. Een voorwaarde om mee te doen is eenvoudige beheersing van de Griekse of Engelse taal. Na het succesvol doorlopen van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat. Daarmee kunnen ze bij restaurants en hotels aantonen de vaardigheden onder de knie te hebben. 

De opleiding is een groot succes. Inmiddels zijn er al twee ronden geweest. “Meer dan de helft van de deelnemers vond vrijwel direct een baan”, vertelt Daan Verbaan. “En de aanvragen blijven maar binnenstromen bij Apostoli. Mensen horen het van elkaar en willen zo’n unieke kans op werk én een betere toekomst met beide handen aangrijpen.” 

Huis-aan-huiscollecte 

Kerk in Actie betaalt mee aan de opleiding. “Dat geld hebben we beschikbaar vanwege de hoge opbrengst van de huis-aan-huiscollecte van 2022”, vertelt Verbaan. “Het is mooi dat we op deze manier jonge vluchtelingen en lokale inwoners op weg kunnen helpen naar een betere toekomst. Dat is allemaal mogelijk omdat zoveel mensen in november de moeite namen om in hun eigen wijk langs de deuren te gaan met een collectebus.”

Help mee

Nog altijd wachten duizenden mensen in grote onzekerheid af hoe hun toekomst eruit zal zien. Daarom blijft Kerk in Actie gestrande vluchtelingen in Griekenland hulp en hoop bieden. Naast een project op Lesbos ondersteunt Kerk in Actie vooral de kerken op het vasteland van Griekenland om vluchtelingen noodhulp, een opleiding en kansen op werk te bieden. 

Geef voor dit werk

Lees meer:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)