Een valkuil in vasten is dat het te veel draait om onszelf en hetgeen we láten; wat een groot offer dit is, hoe lastig het voelt. Vasten krijgt vaak het accent op ‘niet-doen’, maar kunnen we dit ook positief benaderen? Het is behulpzaam om juist te focussen op het gewenste gedrag. Wat wél? als de essentiële vraag. In Jesaja 58 wordt vasten in een ander kader geplaatst. Vestig je aandacht op het goede doen, op het zorgen voor de mensen die dit nodig hebben. In het lied ‘Kom Terug’ formuleert Erik de Jong (Spinvis) zijn adviezen ook positief. In plaats van ‘Nee, niet doen, laat dat’, kan het vandaag misschien ‘heb lief, deel uit, doe recht, kom terug’ zijn.
Tip
Luister vandaag eens naar het lied ‘Kom Terug’ van Spinvis, via petrus.protestantsekerk.nl/spinvis. Welke stukje van dit lied raakt jou en waarom?
Video: Actief vasten
Vasten is: iets bewust níet doen, zodat er meer ruimte komt voor God in je hart, je hoofd en je lichaam. Maar vaak ligt het accent op het niet-doen. Ds. Jorn den Hertog vertelt hoe je dit ook positief kunt benaderen.
Weekthema: ‘Vast mee’
Veel mensen kiezen ervoor om in de Veertigdagentijd ‘iets te laten’, iets bewust niet te doen. Om hart, hoofd en lichaam beter af te kunnen stemmen op de manieren waarop God betrokken is op hun leven. Vasten kan bijvoorbeeld vorm krijgen in het niet-eten van een maaltijd, maar ook een smartphone-detox is een optie, wees creatief. Misschien ontstaat er door het bewust en regelmatig ‘niet-doen’ ruimte om elke dag een 'rendez-vous-moment met God’ te plannen.
De focus van vasten ligt niet op het ‘niet-doen’, maar juist op de ruimte die ontstaat als we andere prioriteiten stellen. Vasten is geen manier om God dichterbij te halen, maar een manier om onszelf te herinneren dat God al dichtbij is. Dichterbij kan niet. Deze week gaat over de eerste uitnodiging: ‘Vast mee’. Van Aswoensdag tot de eerste zondag van de Veertigdagentijd: Zondag Invocabit.