Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

‘We kunnen nu van onze oogst leven’

Yunaisy (39) en haar man runnen een boerenbedrijf in Cuba. Het viel niet mee om een goede boterham te verdienen. Het Lavastida Center - partner van Kerk in Actie - leert hen hoe ze hun land beter kunnen bewerken. “Nu kunnen we het hele jaar van onze oogst leven.”  

Yunaisy en haar man hebben drie kinderen. Ook haar moeder woont bij hen op de boerderij. Naast het werk op de boerderij werkt Yunaisy in de gezondheidszorg. Ze vertelt met welk bedrag het gezin moet rondkomen in Cuba. 

Wat heb je per week te besteden?

“Iedere week heb ik zo’n 935 Cubaanse pesos (36,50 euro) waar ik van moet rondkomen. Mijn man verbouwt aubergines, bonen, chilipepers, okra’s, pompoenen en cassave voor eigen gebruik. We hoeven dus weinig eten te kopen. Mijn moeder krijgt iedere maand 1065 pesos pensioen (41,60 euro). Daar kan ze nooit zelfstandig van leven. We helpen mijn moeder, oma, broer en wat anderen. Vandaag gaf ik mijn buren kruiden. Ze hoeven niet te betalen, omdat ze arm zijn.” 

Wat kun je daarvan kopen?

“Met het geld dat ik verdien, kan ik praktisch niets meer kopen. Een pond rijst kost nu 200 pesos (7,80 euro), een liter olie 1200 pesos (46,85 euro), een stuk zeep 120 pesos (4,70 euro). Daarmee kan ik drie dagen de luierwas doen. Alles is tegenwoordig zó duur, dat ik niet meer weet hoe ik rond moet komen.” 

Wat kun je daar niet van kopen?

“Ik kan minder rijst kopen. Vroeger kon ik af en toe iets lekkers bakken of olie door de salade doen. Dat lukt nu niet meer. We kunnen geen kleding kopen. Dus moet ik onze kleren steeds repareren. Vroeger kon ik mijn oma vaker bezoeken om haar producten van ons land te brengen. Nu kost het wel 150 pesos om daar te komen. Vervoer is drie keer zo duur geworden.” 

Wat zijn je grootste uitdagingen?

“De intense droogte. Dat is moeilijk op te lossen. We willen een waterreservoir maken op het hoogste deel van ons land, zodat we ons hele land kunnen beplanten en via tuinslangen van water kunnen voorzien. Maar de prijs van tuinslangen en cement voor het reservoir is een probleem. Een zak cement kost meer dan duizend pesos (39 euro). En hoe langer je wacht, hoe duurder alles wordt. Toch bedank ik God iedere morgen dat ik nog leef, want er zijn mensen die naar bed gaan en niet meer opstaan.” 

Wie helpt jou en op welke manier?

“Na de Heer en mijn familie is het Lavastida Center het beste wat ons overkomen is. Ze leren ons hoe we ons land beter kunnen bewerken en hoe we dieren kunnen houden. Als we problemen hebben, kunnen we altijd bij hen terecht. Ze zijn als familie. Het is fijn als mensen om je geven. Wij vertellen anderen weer wat wij van hen geleerd hebben. Onze oogst wordt nu groter, waardoor we een deel kunnen verkopen. Van dat geld kunnen we aanschaffen wat we nodig hebben. We leren hoe we onze mango’s, guaves, papaja's en kersen kunnen  drogen of via azijn en siroop conserveren. Ik heb laatst 32 flessen mango-jam gemaakt en cassavemeel. Van meel en de eieren van onze kippen bak ik nu taarten. Zo kunnen we alles langer bewaren en zelfs verkopen. Al die nieuwe kennis verbetert ons leven enorm. Nu kunnen we het hele jaar van onze oogst leven.  

Samen tegen armoede

Kerk in Actie komt in actie tegen armoede. In Nederland via de actie ‘Samen tegen armoede’, maar ook wereldwijd zet Kerk in Actie zich in voor mensen die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Zoals in Cuba, waar het Lavastida Center boerengezinnen ondersteunt om hun landbouwproductie rendabeler te maken.

Geef voor dit werk

Dit verhaal is onderdeel van de zomerserie van Kerk in Actie over armoede. Je leest hoe mensen in Nederland en wereldwijd daarmee omgaan en hoe Kerk in Actie mensen helpt uit deze situatie te komen. 

Lees hoe SchuldHulpMaatje mensen in schulden in Nederland helpt:




Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)