Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Opgevist: Het kyriëgebed van Coldplay

Met het nummer ‘We Pray’ componeerde Coldplay een modern kyriëgebed van krap 4 minuten. Corjan Matsinger vouwt zijn handen en zingt mee.

I pray that I don't give up, pray that I do my best 
Pray that I can lift up, pray my brother is blessed 
Praying for enough, pray Virgilio wins 
Pray I judge nobody and forgive me my sins 

I pray we make it, pray, my friend, I pull through 
Pray as I take it onto others, I do 
Praying on your love, we pray with every breath 
Though I'm in the valley of the shadow of death 

Er wordt heel wat afgebeden in de popmuziek. Logisch, we kunnen allemaal wel wat hulp van boven gebruiken toch? Chris Martin, frontman van Coldplay, voegt zich in de rij van artiesten die op de hemelpoort kloppen. Eerlijk? Ik ben soms een beetje moe van de laatste liedjes van de band. Maar toen ik de verwijzing naar het ‘donkere dal’ opving uit Psalm 23, tja, dan ga je toch weer even luisteren. Gelukkig maar. Coldplay heeft meerdere songs waarin de invloed van het christelijk geloof merkbaar is. De zanger groeide op in de kerk, nam hier afstand van – maar spiritueel is ‘ie nog steeds. Hij betitelde zich ooit als ‘all-theist’, iemand die het goddelijke op heel veel plaatsen ontdekt, zoals in het soefisme, een mystieke stroming binnen de islam.  

Verwijzing naar Iraanse protestsong 

De song We Pray neemt ons in het refrein mee naar Iran. 

And so we pray 
For someone to come and show me the way 
And so we pray 
For some shelter and some records to play 
And so we pray 
We'll be singing ‘Baraye’ 

Baraye is Farsi en betekent zoveel als dáárvoor. Deze subtiele verwijzing geeft de song ‘We Pray’ wat mij betreft zowel vleugels als gewicht. Baraye is een protestsong, geschreven door de Iraanse zanger Shervin Hajipour na de dood van Mahsa Amini, de jonge vrouw die door de Iraanse politie gearresteerd werd omdat ze haar hijab niet juist droeg. Coldplay gaf de song een plek in de setlist van het concert dat in 2022 in meer dan 80 landen werd uitgezonden. De rapper Shervin Haijour is dit voorjaar door de Iraanse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 4 jaar, vanwege zijn anti-regime muziek. 

Internationaal gebed 

Tel hier de artiesten bij op die meezingen in het lied - de Britse rapper Little Simz, Burna Boy uit Nigeria, de Palestijns-Chileense Elyanna en de Argentijnse popster TINI - en je hebt ineens een internationaal gebed om wereldvrede. We Pray klopt op de hemelpoort, roept tot de allerhoogste. Anders gezegd, Coldplay componeert een modern kyriëgebed van krap 4 minuten.  

Ik vouw mijn handen en zing mee, want wie verlangt er nou niet - dichtbij of ver weg - naar de hemel op aarde? 

Corjan Matsinger is de auteur van ‘Heilige Herrie – geloven in de popmuziek’ en de POPBIBLE, een lijst met meer dan 1001 songs waarin Bijbel en popmuziek elkaar raken. Hij is initiatiefnemer van en betrokken bij de 40dagenheiligeherrie-kalender en organiseert (op aanvraag) met muzikale vrienden regelmatig Heilige Herrie-popquizzen. Meer informatie op heiligeherrie.nl

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)