Inductieve methode
In drie stappen helpt de zogeheten ‘inductieve methode’ jou om de Bijbel inhoudelijk te bestuderen én de teksten toe te passen op je eigen leven. Deze methode – ook wel ‘ontdekkende bijbelstudie’ genoemd – is afkomstig uit de Verenigde Staten. Uitgebreidere informatie en praktische voorbeelden vind je op deze site.
Je begint door de bijbeltekst te analyseren. Met behulp van bijvoorbeeld een concordantie, studiebijbel of een boek met bijbelcommentaar ga je op zoek naar de context van de verzen, de betekenis van eventueel ingewikkelde woorden en de samenhang met andere bijbelteksten.
Als tweede stap ga je de tekst interpreteren. Je kunt vragen bedenken over wat deze tekst nu eigenlijk vertelt: wie doet wat en waarom? Wat betekent deze bijbeltekst precies? Ook hier kan een concordantie, studiebijbel of bijbelcommentaar helpen om antwoorden te vinden.
Als derde en laatste stap ga je op zoek naar de toepassing voor jou persoonlijk: wat kan deze tekst betekenen in mijn leven? Roept het mij ergens toe op?
Lectio Divina
‘Lectio Divina’ betekent vrij vertaald: goddelijke schriftlezing. De methode bestaat uit vier stappen die helpen om de tekst niet alleen te lezen, maar ook echt te laten doordringen en erover te mediteren.
Eerst lees je de tekst aandachtig en zorgvuldig. Daarna observeer je: wat valt er op, welke woorden trekken de aandacht of blijven bij mij hangen? Wat denk ik dat God tegen mij zegt door middel van deze bijbeltekst?
Daarna neem je rustig de tijd om te bidden, te danken en nog eens goed te overdenken wat je gelezen hebt. Voor meer informatie over deze methode, kun je terecht bij deze overzichtelijke uitleg van theoloog Jos Douma.
Mindmapping
Ben je bij de andere methodes vooral in je hoofd bezig, bij de mindmapping-methode ga je op een interactieve manier met de Bijbel aan de slag. Door een overzichtelijke mindmap te maken, onthoud je de teksten bovendien beter.
Je begint door de tekst inhoudelijk uit te pluizen aan de hand van vragen als: ‘Wie zijn de hoofdpersonen in dit verhaal?’, ‘Aan wie is dit geschreven?’ of ‘Wat was hier het probleem?’ Daarna maak je de verbinding met jouw eigen alledaagse leven: wat leer ik van dit vers en wat vind ik mooi, moeilijk of bijzonder? Schrijf in het kort op wat je hebt ontdekt.
Vervolgens ga je actief aan het werk met deze bevindingen en overdenkingen door een mindmap te maken, een soort samenvatting. Je schrijft de bijbeltekst in het midden van een vel papier. Hieromheen schrijft je stukjes tekst in steekwoorden. Dit vul je aan met bijvoorbeeld tekeningetjes, gekleurde markeringen, of pijlen tussen stukjes tekst die bij elkaar horen.
Op deze Engelstalige site vind je uitgebreidere instructies, voorbeelden en een document waarop al een indeling voor een mindmap gemaakt is. Deze kun je bijvoorbeeld overnemen als hulpmiddel.
Leesplannen
De drie methodes kun je toepassen op elk willekeurig bijbelgedeelte. Lees je liever gestructureerd in de Bijbel, bijvoorbeeld rond een thema? Dan kan een leesplan handig zijn.
Dit leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Kerk in Nederland bestaat uit twaalf afleveringen over ‘goed leven’ volgens de Bijbel. In elke aflevering staat een bijbeltekst centraal. Je wordt aan het denken gezet over deze tekst aan de hand van een reflectie, een vraag of een concrete opdracht. Je kunt het leesplan lezen via de website of je abonneren via de app Mijn Bijbel.
Lees ook: