Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Tip: Coronation Music for Royal Occasions

Vanwege de kroning van Charles III bracht het ensemble The Sixteen de cd ‘Coronation Music for Royal Occasions’ uit. Een absolute aanrader, volgens Elsbeth Gruteke.

Zelfs de meest verstokte republikein moest afgelopen 6 mei toegeven dat de kroning van Charles III tot koning van het Verenigd Koninkrijk een indrukwekkende gebeurtenis was. Met prachtige kostuums - de koninklijke verkleedkist was wijd open gezet -, een indrukwekkende korte en krachtige preek van aartsbisschop Justin Welby, een intieme zalving van de koning, en attributen uit de hele geschiedenis. En dan de muziek … 

Alleen al de muziek

Als Britten iets goed kunnen, dan is het muziek maken. Maar liefst twaalf nieuwe stukken werden uitgevoerd: zes vocale, zes instrumentale en een orgelwerk. Allemaal speciaal voor deze gelegenheid. Het meest opvallende werk was Psalm 98, Make a joyful noise, gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber die we toch vooral kennen als componist van musicals. Daarnaast bekende hymnes, zoals ‘Praise my soul the king of heaven’ en klassieke stukken als ‘Zadok the Priest’ van Händel. Het laatste werk werd uitgevoerd terwijl Charles, onttrokken aan het zicht, gezalfd werd op hoofd, handen en borst. Alle muziek werd uitgevoerd door de beste instrumentalisten en vocalisten, en natuurlijk ontbraken de girls- en boyschoristers niet en was er zelfs, voor het eerst, een gospelkoor aanwezig bij de kroning van een Britse vorst. Alleen al voor de muziek was de ceremonie meer dan de moeite, en de tientallen miljoenen ponden die het kostte, waard. 

Wonderschone traditie

Vanwege deze bijzondere gebeurtenis, en om nog even in die koninklijke muzikale sferen te blijven, bracht het ensemble The Sixteen onder leiding van Harry Christophers de cd ‘Coronation Music for Royal Occasions’ uit. Om, zoals het ensemble het zelf schrijft, ‘te vieren, te bidden en te herdenken.’ Een album waarop de geschiedenis van 500 jaar koninklijke muziek klinkt. De Britten hebben de wonderschone traditie muziekstukken in opdracht te laten componeren voor koninklijke gebeurtenissen als huwelijken, kroningen en begrafenissen. Misschien dat het huis van Oranje die traditie kan overnemen? Ik zie al uit naar in opdracht gecomponeerde muziekstukken bij de kroning van koningin Amalia, er zijn in Nederland genoeg hedendaagse componisten die voor zo’n opdracht in aanmerking komen. Op de cd van The Sixteen staat een selectie van koninklijke muziekstukken uit de geschiedenis van de koninklijke muziek. Het meest recente werk is van de hedendaagse componiste Cecilia McDowall, een werk uit 2022 om het leven en werk van koningin Elizabeth II te herdenken. 

De allerhoogste kwaliteit

The Sixteen is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd koor en orkest met historische instrumenten, opgericht door Harry Christophers. Het ensemble begon als een naamloze groep van 16 vrienden in 1977 en gaf het eerste concert in 1979. De afgelopen 40 jaar is het koesteren en uitvoeren van koormuziek, klassiek en modern, het handelsmerk van The Sixteen geworden. Dirigent Harry Christophers zong zelf als kind in het koor van Canterbury Cathedral, studeerde klassieke talen in Oxford, was lekenpredikant in Westminster Abbey, zong bij de BBC-singers en speelde klarinet. The Sixteen zegt zelf op hun website dat het de visie van het ensemble is dat ze iedereen overal de allerhoogste kwaliteit van koormuziek van de Renaissance tot nu toe, willen laten ervaren. 

In de beste Britse traditie

Op deze nieuwe cd zijn 20 werken te horen van componisten als Händel, Byrd, Britten, Gibbons, Purcell, Tallis en anderen. Mooie muziek in de beste Britse traditie. Ook wel een beetje een veilige keuze voor de werken die, in de loop van de tijd, al klassiekers zijn geworden. Wat mij betreft springen de werken van Cecilia McDowall en van Michael Tippett er positief uit. ‘O Lord make thy servant Elizabeth’ werd door McDowall gecomponeerd in 2022 ter herinnering aan het leven en werk van de overleden koningin Elizabeth II. Het werk klinkt modern en blijft tegelijkertijd goed passen in de klassieke traditie. Ook ‘Dance, Clarion Air’ van Michael Tippett, gecomponeerd in 1952, heeft de moderne vibe; dissonante tonen zijn hoorbaar. Tonen die goed passen bij het moderne koningschap. Best verfrissend naast alle prachtige, klassieke klanken van Byrd, Purcell en Händel. Bij de klassieken is ‘This sweet merry month of May’ van William Byrd een aanrader. Maar eigenlijk is elk werk uitgevoerd door The Sixteen de moeite van het beluisteren waard. 

Een aanrader

Voor wie nog even terug wil keren naar de indrukwekkende kroning op 6 mei en voor iedereen die houdt van mooie muziek uit de beste Britse traditie is deze cd een aanrader. Hard meezingen met ‘Zadok the priest’ is toegestaan. 

Coronation Music for Royal Occasions door The Sixteen o.l.v Harry Christophers

 

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)