Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Retraites voor rust, verdieping en ontmoeting

Minstens eenmaal per jaar bezoek ik een klooster. De ene keer ga ik alleen en ben ik er volledig in stilte, de andere keer kies ik voor een groepsretraite. Zo’n groepsretraite biedt een mooie combinatie van ‘samen’ en ‘tot jezelf komen’.

Verlangen naar stilte en ontmoeting

Soms heb ik sterk het verlangen om mijn spiritualiteit nieuw leven in te blazen en met anderen te delen in geloof. Ken je dit verlangen? Retraites geven de mogelijkheid om samen te beleven en daarnaast tot jezelf te komen en stil te zijn. Voor mij is dat de ideale combinatie. Gesprekskringen op een vaste avond bezoek ik ook, maar het mooie aan een retraite is dat er meer tijd is. Tijd voor reflectie en meditatie, en tijd om een band op te bouwen met elkaar. 

Retraites van het Weilandklooster

Mijn zus, Joyce Schoon, is pionier van het Weilandklooster. Het Weilandklooster organiseert dit voorjaar vier uiteenlopende retraites die plaatsvinden in verschillende kloosters. In het programma-aanbod is eigen tijd en zijn er activiteiten met de groep, zoals wandelen, gesprek, schilderen en creatief schrijven. Er wordt ‘meegeleefd’ met de getijdengebeden en het ritme van het klooster. 

Pioniersplek

Het Weilandklooster is een pioniersplek van de Protestantse Kerk en heeft haar thuis in Gouda. Het is een plek waar je op adem kunt komen, een plek van bezinning, inspiratie en ontmoeting. Waar je kunt genieten en oefenen in groen en duurzaam leven. Naast de activiteiten zijn er theatervoorstellingen door jongeren, door het hele land. De kernwaarden van het Weilandklooster zijn bezinning, community, zorg voor de aarde en creativiteit. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer. 

‘Praten met mensen over wat er werkelijk toe doet in het leven, op adem komen’

Verschillende retraites

De eerste retraite dit voorjaar heet ‘Groene genade’ en vindt plaats in het weekend van 24 t/m 26 maart bij de Franciscanen in Megen. In dit weekend staat de schepping centraal, met gesprekken over groene theologie, ruimte voor reflectie, meditatie en creatieve oefeningen. De tweede retraite ‘Zie je het al?’ is van 25 t/m 27 maart in het Dominicanenklooster in Huissen. Een creatief weekend met de lente als thema, speciaal voor mensen met én zonder verstandelijke beperking. Het derde weekend ‘Van hemel en aarde’, over onze band met de aarde én met de hemel, met de schepping en met de Schepper, is van 19 t/m 21 mei, weer in Megen. Het vierde weekend vindt plaats van 2 t/m 4 juni in het prachtige Chevetogne, België. (Ik schreef al eerder over dit klooster.) Lees hier meer informatie over de retraites. 

Op adem komen

Ik zie mezelf weer wandelen in de lentelucht, praten met mensen over wat er werkelijk toe doet in het leven, schilderen en ontdekken over mijn eigen leven, luisteren naar het gezang van de broeders en zitten in stilte, waar dan ook. Op adem komen. Ik kan niet wachten. 

Natuurlijk zijn er veel meer retraiteplekken. Als je vragen hebt over een klooster, over een bepaalde retraite, over wat je kunt verwachten of over iets anders, schroom niet om contact met me op te nemen.

Joyce Schoon heeft voor Petrus een aantal columns geschreven over het Weilandklooster. Lees ze hier terug:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Beeld: Rebecca Schoon

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)