Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Hoor, een stem roept: ‘Baan voor de HEER een weg door de woestijn, effen in de wildernis een pad voor onze God.’ Jesaja 40:3

Hoe effen je een pad voor God? Jesaja gebruikt hier sterke beelden voor: verhoog de valleien, verlaag de bergen en heuvels en laat het ruige land vlak worden. In diepe valleien verliezen we het overzicht, lijkt er nog maar één weg te zijn. In dat beeld gaat het om de dingen die ons insluiten en opsluiten. Hoe kunnen we deze dalen opvullen? Dan zijn er de bergen van problemen die voor ons oprijzen waardoor we ons machteloos voelen. Hoe kunnen we die bergen verlagen? En het ruige land is alles wat schuurt en irriteert. Hoe kunnen we dat gladstrijken?
Maar alles begint bij het woordje ‘Hoor’. Luister naar de stem van God. Dan zul je uit je diepe dalen worden gehaald, dan zullen de bergen voor je wegsmelten en zal al het ruige effen worden. Dan zie je een veel groter geheel en zul je de luister van de Heer kunnen zien.

Vraag

Welke gedachten roepen de beelden uit Jesaja bij jou op? 

Hoe effen je een pad voor God?

We hebben zelf hindernissen en obstakels op de weg geplaatst die God bij ons weghouden, zegt dominee Susanne Freytag. Advent is bij uitstek de tijd om die obstakels op te ruimen. 

 

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?