Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Uit jou, Betlehem in Efrata, te klein om tot Juda’s geslachten te behoren, uit jou komt iemand voort die voor Mij over Israël zal heersen. Micha 5:1

Als ik op zoek ben naar hoop, fiets ik soms naar de zelfoogsttuin in het buurdorp. Even de aarde voelen en mijn nagels zwart laten worden, maar vooral: even genieten van al het lekkers dat er te oogsten valt. Meer dan honderd gezinnen kunnen dankzij deze tuin negen maanden per jaar eten van dichtbij, op een natuurvriendelijke manier geteeld. Het is zomaar een van de talloze lokale initiatieven om ons voedselsysteem anders in te richten. Het geeft me hoop dat dit weleens de toekomst zou kunnen zijn. 

Toekomst wordt vaak geboren op onverwachte plekken. Zoals de messias niet in Jeruzalem geboren werd maar in het kleine Betlehem, zo ontstaan ook hedendaagse hoopvolle bewegingen vaak in de marges van de samenleving. 

Gebed

God, open onze ogen voor al die plekken in de marge
waar uw toekomst al aan het gebeuren is.

De toekomst begint ergens in de marge

Net als dat de Messias niet in het machtige Jeruzalem geboren werd, maar in het kleine Bethlehem, begint een duurzame toekomst ook in het klein, in lokale projecten, weet dominee Lieke Weima.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief