Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed. Marcus 14:22 en 24

Lezen: Marcus 14:17-26 

Jezus viert met zijn leerlingen Pesach, bevrijding uit het slavenbestaan. Deze maaltijd krijgt echter een volkomen nieuwe dimensie. Het brood wordt in de woorden van Jezus symbool voor zijn lichaam. Wijn wordt symbool voor zijn bloed. Jezus spreekt hardop uit dat hij door een tafelgenoot uitgeleverd zal worden aan degenen die hem willen doden. Jezus voegt eraan toe dat dat vooral kwaad berokkent aan degene die het verraad pleegt. De kern van het christelijk geloof ligt hier op tafel. Jezus leert kijken door de ogen van het slachtoffer. Zo roept Jezus op tot compassie. Hij toont dat wie een ander onrecht aandoet, slaaf is van duistere machten. Mij troost dit als ik onrecht zie of ervaar. Mij helpt het om kritisch naar mezelf te kijken: doe ik mijn medemens recht?

Vraag

Vrede en verzoening zijn grote woorden uit de christelijke traditie. Tegelijkertijd spelen ze dagelijks een rol in de meest gewone omgang met mensen om jou heen. Waar denk jij aan als je de woorden ‘vrede’ en ‘verzoening’ hoort?

Video: Doe ik mijn medemens recht?

Aan de Pesachtafel leert Jezus kijken door de ogen van het slachtoffer. Dit inspireert ds. Karin van den Broeke om kritisch naar zichzelf te blijven kijken.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief