Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Hosanna in de hoogste hemel! Marcus 11: 9

Lezen: Marcus 11:1-11 

Vol verwachting wordt Jezus binnengehaald in Jeruzalem, ‘Stad van de Vrede’. Hosanna! Veel mensen zijn vol verwachting, want Jezus verkondigt dat het Koninkrijk van God nabij is. Zou het écht zo zijn dat vrede nu in beeld is? In gedachten zie ik mensen in Colombia voor me. Meer dan vijftig jaar is het land geteisterd door een gewapend conflict. In 2016 is de vrede getekend, maar in de samenleving tekenen zich nu nieuwe vormen van geweld af. Wat gaat er door je heen als je onder die omstandigheden leeft, en er lijkt een kans op ommekeer? 
Jezus wordt verwachtingsvol binnengehaald, maar zal een paar dagen later verraden worden. De bevrijdende boodschap van het Evangelie wordt niet door iedereen als bevrijdend ervaren. Met dat raadsel gaan we de Stille Week in. 

Vraag

Lees, zing of beluister lied 552 uit het Liedboek. Welke regel treft jou het
meest? Waarom?

Gebed

God, wees bij ons 
als wij heen en weer geslingerd worden
tussen hoop en wanhoop,
tussen vreugde en verdriet.

Houd ons vast
als mensen ons loslaten,
als wij onszelf tegenvallen.

Laat ons merken hoe U met ons meegaat
op de meest duistere momenten.

Amen

Video: Vrede in beeld?

Ds. Karin van den Broeke overdenkt Palmzondag met gemengde gevoelens.

Weekthema: Stille Week

In de Stille Week horen we welke weg Jezus met God gaat. Wat een bijzondere week is dit. Alle pieken en dalen van een mensenleven worden erin weerspiegeld. Verwachtingsvol vooruit kijken met hoop en enthousiasme, omdat je gelooft dat alles góed komt op aarde. Al die stemmen op je weg, van de één die toegewijd meegaat, en de ander die sceptisch een andere koers kiest. De bittere teleurstelling van het verraad dat gepleegd wordt door iemand uit je eigen kring. De angstaanjagende ervaring dat jij ook zélf de afhaker kunt zijn. De verlammende stilte die dát oproept. Om dan, na al het duister, na alle stilte, als uit het niets vandaan, te ervaren dat liefde blijft. In de Stille Week lijkt alles duister te worden. Totdat met Pasen blijkt dat de dood Jezus niet vast kan houden. Gods liefde leeft. 

Als alles duister is,
ontsteek dan een lichtend vuur.

(Lied 598)

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?