Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Nu ben ik doodsbang. Wat moet ik zeggen? Vader, laat dit ogenblik aan mij voorbijgaan? Maar hiervoor ben ik juist gekomen. Laat nu zien hoe groot uw naam is, Vader. Johannes 12:27

Lezen: Johannes 12:20-32

Nu, in de vijfde week, komt de dood van Jezus steeds dichterbij. Het verhaal van de graankorrel is wel bekend: als die niet sterft, blijft het een graankorrel. Er zit potentie in, maar dat komt er niet uit. Daarvoor moet het de grond in; sterven, veranderen. Dat is ook de weg die Jezus de komende weken moet gaan. Dat klinkt simpel, maar één zin blijft me bij in dit verhaal: ‘Nu ben ik doodsbang.’ Over Jezus wordt weleens gezegd: hoe serieus moet je dat lijden en dat sterven nu nemen, als Hij eigenlijk God zelf is? Als Hij toch al weet wat er met Hem gaat gebeuren? Maar ik geloof dat de angst van Jezus écht is, dat Hij niet precies wist wat er ging gebeuren, of in welke vorm. Dat maakt dit verhaal zo krachtig: het toevertrouwen, het durven loslaten, ook al ben je niet zeker van de uitkomst. Is dat niet wat geloof ten diepste is?

Gebed

Heer,
leer mij mezelf over te geven, 
en mijn eigen verlangens, 
angsten en zorgen los te laten. 
Dat zal niet vanzelf gaan Heer, 
want ik zit vast aan mezelf, 
aan wie ik denk te zijn.

En ik zit vast aan mijn beelden van U, 
wie U bent in mijn ogen. 
Dat ik me durf te laten vallen, Heer, 
in het vertrouwen dat U me opvangt. 
Misschien op een andere wijze 
dan ik hoop of verwacht, maar toch. 

Leer mij dat, in de naam van uw Zoon Jezus.

Amen

Video: Doodsbang voor het onbekende

Op de marineterrein van Den Helder, waar ds. Sjoerd Muller werkt, is de dood nooit ver weg.

Weekthema: ‘Van dood naar leven’

Het thema van deze week, ‘Van dood naar leven’, is misschien wel het meest centrale thema van het christelijk geloof. Veel mensen willen tegenwoordig het leven ten volle leven, zonder concessies. Alles eruit halen wat erin zit, desnoods ten koste van anderen. Dat idee wordt gevoed door de wereld om je heen; door reclames, door je werk, door sociale media. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en dus ben je ook zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. 
Jezus leert ons deze week iets radicaal anders. Bij dit leven hóórt de dood; het verdriet, de tegenslag, het verlies. En daarbovenop: ook jezelf durven te verliezen, aan anderen, aan een ideaal, uiteindelijk aan de dood. In zo’n religie heeft geen weldenkend mens trek, toch? Maar Jezus leert ons dat juist deze weg leidt naar het échte leven, en uiteindelijk zelfs naar God. 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief