Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Mozes zei tegen hen: ‘Dat is het brood dat de Heer u te eten geeft. De Heer heeft bepaald dat ieder ervan kan verzamelen wat hij nodig heeft. Exodus 16:15b-16a

Lezen: Exodus 16:13-22

Vrijheid smaakt bitterzoet. Het volk is nog maar net door de Rode Zee geholpen en bevrijd van zijn achtervolgers. Maar dan blijkt dat ze helemaal niet weten hoe ze op eigen benen moeten staan, ver van de ‘vleespotten van Egypte’. Hoe leef je eigenlijk als een vrij mens? Wat is dan je houvast? 
Het volk dat aan de reis door de woestijn begint, mag oefenen om aan de juiste dingen vast te houden. Aan het vertrouwen dat God geeft, elke nieuwe dag weer, en genoeg om van te leven. Aan het besef dat iedereen evenveel verdient om te eten. Aan het ritme van rust nemen, één dag per week. Met het brood waarvan ze de naam nog niet kennen (manna klinkt als ‘wat is dat?’) leren ze deze dagelijkse, goddelijke levenskunst.

Opdracht

Zoek op op welke dag dit jaar Earth Overshoot Day valt: de dag waarop de grondstoffen die de aarde in een jaar kan leveren, zijn opgebruikt. 

Video: Manna in de woestijn

Het manna in de woestijn is als een basisinkomen uit de hemel, zegt ds. Rebecca Onderstal. Het is een droom, en een les om te genieten van genoeg.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief