Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Er wordt een aards lichaam gezaaid, maar een geestelijk licht opgewekt. 1 Korintiërs 15:44

Lezen: 1 Korintiërs 15:35-49

Voor Paulus is het een zekerheid die als een paal boven water staat: doden worden opgewekt, want Christus is opgewekt. De dood heeft niet het laatste woord. Tegelijk moeten we niet denken dat we weten hoe dat eruitziet. We moeten eerst sterven. Dat klinkt logisch, maar Paulus bedoelt ook dat ‘ons denken te weten hoe het zit’ sterven moet. Wie we zullen zijn, als we met Christus opstaan, dat ligt eenvoudigweg buiten ons bereik. Zoals een plantje dat groeit in niets lijkt op het zaadje dat gezaaid is, zo is het ook met opstanding. En kijk eens om je heen op aarde, naar het leven dat er is. Mensen en dieren, hemellichamen – ze zijn in zo'n diversiteit geschapen. En toch zijn die aardse lichamen, zegt Paulus, als zaad dat klein is, bijna niets is als het gezaaid wordt. Terwijl wat eruit zal groeien - het hemelse - zoveel schitterender zal zijn. 

Tip

Zaai alvast binnen een zonnebloem of een courgetteplant en ervaar hoe het is om te wachten op het opkomen van het plantje.

Video: Een blind vertrouwen

Paulus schrijft dat we ons niet kunnen voorstellen hoe de opstanding na de dood eruit zal zien, vertelt ds. Rebecca Onderstal. Het enige dat we kunnen doen, is blind vertrouwen.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief