Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Jezus nam de broden, sprak het dankgebed uit en verdeelde het brood onder de mensen die er zaten. Hij gaf hun ook vis, zoveel als ze wilden. Johannes 6:11

Lezen: Johannes 6:(1)4-15

Geef ons heden ons dagelijks brood, leren we bidden van Jezus. Maar bij Hem blijft het niet bij woorden. Als Hij te midden van mensen zit die van ver gekomen zijn om naar Hem te luisteren, ziet Hij hun honger. Hun magen rammelen en hun hart is vol verlangen naar zijn boodschap. Jezus heeft aandacht voor allebei, voor wat het lichaam nodig heeft én voor het voedsel voor de ziel. 
Het staat er niet voor niets zo expliciet dat al die mensen in het groene gras zitten. Het herinnert ons aan de grazige weiden van Psalm 23. Als een zorgzame, moederlijke herder zorgt Hij voor de mensen, voor heel hun bestaan. Hij deelt brood en vis, brood met beleg, dus geen zuinige droge boterham. Overvloed is er voor iedereen: goed leven.

Tip

Luister het lied ‘Wie kent de eenvoud van het breken’, via petrus.protestantsekerk.nl/lied392.

Video: Het wonder van de spijziging

Een corona-dienst in het park deed ds. Rebecca Onderstal denken aan het verhaal van de wonderbaarlijke spijziging.

Weekthema: Deel het brood met ons

Nooit smaakt een simpel stukje brood zoals in de Franse kloostergemeenschap Taizé, bij het ontbijt dat bestaat uit twee stukjes stokbrood, een beetje boter en wat drinken. Misschien smaakt het wel zo goed omdat je daar iedere ochtend eerst naar de kerk gaat, waar gezegend brood gedeeld wordt. Elke ochtend avondmaal eigenlijk. En daarna knapperig, vers brood.
In de tijd voor Pasen, de tijd van voorbereiding op het feest, en van het oefenen in het volgen van Jezus, is dit belangrijk: alles begint met ontvangen. Alles begint met het gebed: deel met ons het brood. Voordat we in de actiestand schieten en de wereld willen redden, mogen we beseffen hoe we zelf hongeren naar waarachtig leven. En dat we Jezus, brood van het leven, broodnodig hebben. Want anders hebben we niets te geven. 

Elke week de nieuwste gebeden in je inbox

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief