‘Ik ben het’, zei Jezus. ‘Als jullie Mij zoeken, laat deze mensen dan gaan.’ Johannes 18:1-11

Hoe beleef jij de Stille Week? Voor Ds. Marco Batenburg is het tweeledig: aan de ene kant gaat het over zware thema's, zoals pijn en verraad, maar aan de andere kant is er ook hoop - het besef "dat er iemand is die in al die ervaringen van pijn gedeeld heeft en er ook uit opstaat als het Pasen wordt".

Het ziet er grotesk uit. Soldaten komen met fakkels en wapens de tuin binnen waar Jezus aan het bidden is. Maar Jezus slaat niet op de vlucht. Hij biedt zich vrijwillig aan. ‘Als je mij zoekt, neem mij maar mee, maar laat de anderen dan weggaan.’ Jezus laat zo zien waar het Hem om te doen is.

Johannes legt direct een link met het eerdere gebed van Jezus: Zo gingen de woorden in vervulling die Hij gesproken had: ‘Geen van hen die U mij gegeven hebt, heb Ik verloren laten gaan.’ (Johannes 17)

Jezus gaat de dood tegemoet, Zijn leerlingen gaan vrijuit. Jezus wordt veroordeeld om ons te laten delen in de vrijspraak. Hij gaat de nacht in, om voor ons de nieuwe dag te laten aanbreken. Zodat wij als verloste mensen zouden leven.

Luister naar de muzikale vertolking van dit gedeelte in de Johannes Passion van Bach.

Tip: de vastenactie van Kerk in Actie daagt je deze week uit om elke dag een kaarsje aan te steken voor mensen die wereldwijd zijn omgekomen door honger, rampen of geweld. Lees meer op kerkinactie.nl/vastenonline.

Lees ook:

Wekelijks de nieuwste gebeden, verhalen en overdenkingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief