In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou Ik anders gezegd hebben dat Ik een plaats voor jullie gereed zal maken? Johannes 13:36 – 14:10

Tijdens deze veertigdagentijd probeert Ds. Klaas van der Kamp zijn 'Mokums' te bezoeken: plekken waar hij zich thuis voelt en op zijn gemak is. Dat zet hem ook aan het denken: "waarom is deze plaats nou anders dan andere plaatsen, en hoe komt God mee in deze plaats?". Waar zijn de 'Mokums' in jouw leven?

Het is een aansprekend woord in het Hebreeuws: Mokum. Joden noemen Amsterdam soms Mokum. Mokum wil zoveel zeggen als: de plek waar je moet zijn, de hotspot. Jezus zegt: ik ga een plaats voor jullie gereedmaken. Hij heeft het over de hemel. Hij schildert de hemel als een huis met vele kamers. Het is ons eigenlijke thuis.

Velen van ons hebben een diep besef dat er een leven is voorbij de tijd. Het is een plek van 24 karaats goud. Paulus drukt dat uit door te zeggen: hier wonen we nog in een fladderig tentje, straks wonen we in een huis. De hemel is je Mokum. In de Saksische taal zeggen we niet: iemand is uit de tijd gegaan, maar: iemand is uit de tijd gekomen.

Hoe kijk je naar dit leven als je weet dat het meest zuivere leven later komt?

Tip: de vastenactie van Kerk in Actie daagt je deze week uit om geen alcohol te drinken. Lees meer op kerkinactie.nl/vastenonline.

Lees ook:

Wekelijks de nieuwste gebeden, verhalen en overdenkingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief