Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

En ze gooiden hem de wijngaard uit. Lucas 20:9-19

Ook in het midden van het duister van de veertigdagentijd gloort er hoop: zondag Laetare. Voor Ds. Pieter Versloot is het een glimp van God: "Dat alles wat er in mijn leven niet klopt...dat Hij daarin ook een weg voor mij wil banen, naar de toekomst die Hij ons belooft".

Gisteren was het zondag laetare (vreugde). Deze markeert de helft van de Veertigdagentijd. Het licht van Pasen valt die dag al even op ons leven. Na die topervaring dalen we af naar de zwartste zondag voor Pasen: zondag judica.

We lezen over wijnboeren die gezamenlijk een wijngaard exploiteren. Ze gooien op een dag de zoon van de eigenaar buiten de poort, vermoorden hem en denken zo zijn erfenis op te kunnen strijken. Wie doet nou zoiets? Mensen die denken te weten wat ze doen. Ze vergissen zich. Jezus bidt voor hen: ‘Vader vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen’. 

Soms vind ik het rijke westen (waar ik bij hoor) zo op deze mensen lijken. De zoon is buiten de deur gezet en wij bewonen het ‘gemeenschappelijke huis’ (Paus Franciscus) dat we lenen van zijn Vader alsof wij de eigenaars zijn. Laten we hopen dat Jezus ook voor ons bidt …

Zowel de eigenaar van de wijngaard als de wijnboeren treden nogal naïef op. Wat maakt hen zo naïef?

Tip: de vastenactie van Kerk in Actie daagt je deze week uit om de verwarming thuis wat lager te zetten. Lees meer op kerkinactie.nl/vastenonline.

Lees ook:

Wekelijks de nieuwste gebeden, verhalen en overdenkingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief