Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Daarvoor moest Hij door Samaria heen. Johannes 4:1-14

Ds. Jan A.W. Verhoeven las voor de veertigdagentijd Johannes 3 en 4. Daarin ontmoet Jezus eerst de schriftgeleerde Nikodemus, daarna de Samaritaanse vrouw. Hoe anders komen ze Hem tegemoet! Maar Jezus aanvaardt ze allebei: "Ik denk dat het allermoeilijkste is en het allermooiste ook, dat je aanvaardt dat God jou liefheeft".

Johannes 3 en 4 vormen een tweeluik. Nikodemus is een geslaagd man, man van naam, een ingewijde Jood, besneden, leraar. Hij weet hoe het zit. Hij komt op eigen initiatief, midden in de nacht. Hij rekent erop dat Jezus met hem in gesprek zal gaan. Daartegenover een naamloze vrouw. Zij valt overal buiten, ze is het spoor bijster. Jezus spreekt haar aan, midden op de dag. Zij, verwonderd: spreekt U met mij?

Nikodemus en die vrouw, beiden dragen veel mee: een heel leven. Voor beiden opent Jezus zijn hart. Nikodemus wordt gecorrigeerd, de vrouw wordt gekend. Wat zoekt U hier, in Samaria, bij mij? Het verlorene! Dat is Jezus’ roeping. Dat heeft Zijn hart. Daarvoor gaat Hij over grenzen. 

Verwonder je stil: hoeveel grenzen ging Jezus over om jou te komen aanspreken? 

Lees ook:

Wekelijks de nieuwste gebeden, verhalen en overdenkingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief