Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

‘Rabbi’, zei hij, ’wij weten dat U een leraar bent die van God gekomen is …’ Johannes 3:1-13


Ds. Jan A.W. Verhoeven vraagt zich speciaal in de Veertigdagentijd af of we wel begrijpen en beseffen hoe bijzonder het lijden van Jezus is. "Dat Gods liefde zo komt dat Jezus aan een kruis moet sterven, dat roept bij mij heel sterk de vraag op: wat is dat voor een God, en wat is er dan aan de hand met ons?"

Geloven in God, daar had Nikodemus zijn beroep van gemaakt. Dat is riskant. Toch wil hij meer weten van Jezus. Dat pleit voor hem. Is hij een onrustige ziel, op zoek naar licht in de nacht? Hem staat een collegiaal gesprek voor ogen, een hoffelijk debat. ‘Wij weten dat U een leraar bent.’ Het probleem is: Nikodemus vraagt niets aan Jezus, hij komt Hem alleen vertellen hoe hij Hem inschaalt. Waar heeft Nikodemus Jezus eigenlijk voor nodig? 

Jezus reageert botweg afwijzend. ‘Ik weet dat jij geen leraar bent in Israël!’ Wie Jezus werkelijk is, ontdek je pas wanneer je Zijn getuigenis aanneemt. Verkijk je niet op Jezus. Je wordt nooit een collega van Hem. Hij komt van boven. Hij is Gods Zoon. Als je dat ontdekt, ben je opnieuw geboren.

Met welke intentie en met welke verwachting zoek jij Jezus?

Lees ook:

Wekelijks de nieuwste gebeden, verhalen en overdenkingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief