Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Gelukkig de mens die zo handelt, het mensenkind dat hieraan vasthoudt; hij neemt de sabbat in acht en ontwijdt hem niet, hij weerhoudt zijn hand van het kwaad. Jesaja 56

In deze onrustige tijd kan het soms lastig zijn om de stilte te vinden waartoe we worden uitgenodigd in de Veertigdagentijd. Voor ds. Hester Smits zijn gedichten dan behulpzaam. "Gedichten helpen me om de stilte in mezelf te vinden, en iets van God te horen."

In museum Kranenburgh in Bergen was in 2016 een tentoonstelling ingericht door schrijver Joost Zwagerman. Hij bracht kunstenaars samen onder de noemer ‘stilte’. Op een witte muur liet hij de tekst ‘Stilte is een onderschatte levenswaarde. Stilte is als ademhalen, geen mens kan zonder’ aanbrengen. 

Maar waar vind je die stilte? Veel mensen vinden dat in een kerkdienst. Zeker in deze Veertigdagentijd, als er geen loflied wordt gezongen, worden we uitgenodigd tot stilte. Niet om zonder geluid of bezigheid te zijn, maar om tot verstilling te komen. Om zo te luisteren naar de stilte dat je daarin God hoort. Dus niet stil zijn om het stil zijn, maar om te doen waar de sabbat ook voor is: tot bezinning komen over geloofswaarden als ‘recht’ en ‘redding’. 

Word vandaag eens stil met een gedicht, lees bijvoorbeeld het gedicht 'Lief' van Joost Zwagerman:

Mijn lief, wees alsjeblieft
heel lief voor mij, nu God
mij denkelijk heeft uitgewist.
Mijn lief, blijft alsjeblieft
heel dicht bij mij. Misschien
word ik door God gemist.

Mijn lief, vertrouw ook
nu op mij. Ik ben niet weg,
God ademt mij. Mijn lief,
wees alsjeblieft heel lief 
voor mij. Misschien heeft God
Zich in mijn dood vergist.

- Joost Zwagerman. Uit: Wakend over God

Lees ook:

Wekelijks de nieuwste gebeden, verhalen en overdenkingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief