Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

‘...zijn liefde voor hen zou tot het uiterste gaan’ Johannes 13: 1

Jezus viert met zijn leerlingen Pesach, het feest van de uittocht. In veel kerken wordt een dezer dagen Avondmaal gevierd, zoals Jezus dit vierde in Pesachviering. Jezus geeft zichzelf. Uit liefde, om niet, als pure genade. Het breken van het brood en vergieten van de wijn illustreren dit.

Voorafgaand aan die laatste maaltijd wast Hij de voeten van zijn leerlingen. Ook dat is een daad van genade. Hij knielt neer en dient hen als een slaaf. Zo laat Jezus hun - en ons - zijn eindeloze liefde tot het uiterste zien. In het gebroken brood en de vergoten wijn tekent het kruis zich af.

De leerlingen begrijpen het niet. Petrus is verbijsterd. ‘Later zul je het begrijpen’, zegt Jezus (vers 7). Pas veel later, na de opstanding, heeft hij iets verstaan van de diepte van Jezus’ liefde tot het uiterste. Liefde, tastbaar in brood en wijn, om van te leven en om te delen. Liefde - van God - kent geen grenzen.

Hoe leef en deel jij deze liefde?

 

Tip: vanavond om 20.25 uur kun je op NPO1 kijken naar The Passion (KRO-NCRV). Lees hier alvast het interview met Trijntje Oosterhuis, die Maria speelt:

Bestel de gratis paascd van de The Passion 2021: 'Ik ben er voor jou'

Dagelijkse inspiratie voor de 40-dagentijd

Iedere ochtend in je inbox