…maar de zevende dag is een rustdag, …, en ook voor de vreemdelingen die bij u in de stad wonen. Exodus 20: 9,10

Vanaf vandaag verzorgt Marleen van der Louw een week lang de dagelijkse overdenkingen voor de Petrus-veertigdagentijdkalender. Ze schrijft over het vierde werk van barmhartigheid: de vreemdelingen onderdak bieden. Hoe beleeft zij zelf deze Veertigdagentijd? "Een vriendin leerde mij dat je door te vasten jezelf traint in het omgaan met moeilijkheden."

-------------

De geboden uit het Oude Testament zijn de basis van onze westerse joods-christelijke samenleving. Dat hoor je regelmatig terug in discussies rond ons vreemdelingenbeleid.

In de tien geboden worden vreemdelingen apart genoemd. Ze moeten en mogen meedoen aan de regels die God voor Zijn volk opstelt.
In Nederland hebben we natuurlijk niet de theocratische samenleving die het jodendom destijds had. Maar omdat elk mens naar Gods beeld geschapen is, mogen we geloven dat Gods regels goed zijn voor iedereen, ook voor de vreemdeling.

Tegelijk is deze tekst een waarschuwing. Je mag vreemdelingen niet door laten werken, terwijl je zelf rust neemt. Geen slavenarbeid of uitbuiting van gastarbeiders. God beschermt ook hen.

Hoe kijk jij aan tegen de vreemdelingen in ons land?

---

Vandaag wordt in veel gemeenten gecollecteerd voor Libanon. De samenleving in het kleine land staat flink onder druk, nu het land de afgelopen jaren miljoenen gevluchte Syriërs opving. Toch helpen de kerken waar ze kunnen, vertelt uitgezonden Kerk in Actie-medewerker Wilbert van Saane. "Jezus zegt: 'Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op'. Als dat gebeurt, dan is de vreemdeling geen vreemdeling meer.”

Lees ook:

Een tip voor vandaag

Dagelijkse inspiratie voor de 40-dagentijd

Iedere ochtend in je inbox