Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Ik zal je opwachten op de rots bij Horeb. Als je op de rots slaat, zal er water uit stromen, zodat het volk te drinken heeft. Exodus 17: 6

Het volk doet zijn beklag bij Mozes. Er is geen water, we komen om van de dorst. Deze week zal het gaan over ‘de dorstigen laven’. In dit verhaal is het God zelf die dat doet. Hij zorgt voor water. Hij zorgt voor zijn volk.

De diepere vraag die aan de orde is gaat niet over dat water, maar over Gods aanwezigheid. Is Hij wel in ons midden? Dat kan een vertwijfelde vraag zijn, maar ook een verbitterde. ‘God is er niet, zie je wel!’ Massa en Meriba noemt Mozes deze plek: twist, verzoeking, verbittering.

In Psalm 95 wordt het volk opgeroepen om niet koppig en verbitterd te zijn, je hart niet te ‘verharden’, zoals in Massa en Meriba. Vragen en twijfels: ze zijn er. Maar als je je daarbij afsluit voor God, gaat er iets mis. Toch toont God zich opnieuw aan Israël. Dwars door alles heen.

Hoe ga jij om met jouw vragen en twijfels over Gods aanwezigheid?

 

Vastentip voor deze week: Laat dat wijntje even staan, drink een week geen alcohol. Voor kinderen: Drink geen limonade, maar water of thee.

Lees ook:

Dagelijkse inspiratie voor de 40-dagentijd

Iedere ochtend in je inbox