Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste wonderteken; Hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in Hem. Johannes 2:1-11

Deze week gaan we met Jezus langs de deuren om aan te schuiven bij de maaltijd. Jezus kent vreemde kostgangers, mensen met wie wij gewoonlijk niet snel contact zouden leggen. Wat doen deze ontmoetingen met ons? Willen wij nog veranderen, of nemen wij hun aanwezigheid voor lief? Een van de thema’s die in deze verhalen terugkomt is overvloed. Waar Jezus komt is er genoeg voor iedereen. We zien echter ook wat er gebeurt als we anderen buitensluiten. Met de wereldwijde voedsel- en energiecrisis is dit thema urgenter dan ooit. Ik wil je dan ook uitdagen (als je gezondheid het toelaat) om deze vastenweek eens letterlijk een avondmaaltijd over te slaan. Het helpt om dit samen te doen met een ander huishouden. Maak het geld dat je hierdoor uitspaart over naar bijvoorbeeld het Kerk in Actie-project in Moldavië, en gebruik de tijd om (samen) God te zoeken.

- Ds. Niels Gillebaard

Visitekaartje

Johannes maakt van deze bruiloft het visitekaartje van Jezus. Wanneer zijn tijd gekomen is verandert Hij water in wijn. En niet zomaar water, nee, water uit vaten die voor religieuze reiniging bedoeld waren. Waar het vuil mee van de voeten en harten gespoeld werd. 

In het oude Israël was het de bruidegom die zorg moest dragen voor de wijn. Jezus voorkomt met zijn ingrijpen een schandaal voor deze onbekende jongeman. Maar meer nog dan dat toont Hij zich de Ware Bruidegom. Die op zijn eigen tijd een feestmaal zal aanrichten, en zijn kerk schoongewassen tot zijn Bruid zal nemen. Zijn eigen verhaal doorsijpelt zo het leven van deze gewone mensen, en maakt hun leven tot een wonder. 

Zie je in jouw leven stroompjes van zijn wonderlijke aanwezigheid?

Om te doen

Jezus blijft voor het bruidspaar een anonieme weldoener. Verras deze week iemand met een leuk gebaar of een mooi bedrag, zonder jezelf bekend te maken.

Gods aanwezigheid

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief