Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Nieuw: serie over inspirerende en schurende bijbelteksten

Welke zin uit de Bijbel blijft je je leven lang bij? Die vraag stelt Jacobine Geel in het nieuwe tv-programma 'De zin van je leven' aan verschillende schrijvers, zangers, politici, theologen en wetenschappers.

Op 13 oktober wordt de NBV21, de verbeterde versie van de Nieuwe Bijbelvertaling, uitgereikt aan koning Willem Alexander. Vanaf deze dag wordt dagelijks een nieuwe aflevering uitgezonden van het nieuwe tv-programma De zin van je leven.

Inspiratie en ongemak

‘Als iemand je op de wang slaat, bied hem dan ook de andere wang aan’. Deze tekst koos Rapper Winston Bergwijn (Winne) omdat deze bijbeltekst hem inspireert om de moordenaar van zijn goede vriend te kunnen vergeven. De zin van je leven gaat niet alleen over inspiratie maar ook over ongemak en verbazing. Want wie de Bijbel leest stuit ook op vervreemdende en diep menselijke verhalen. Mei Li Vos, Eerste Kamerlid voor de PvdA, worstelt bijvoorbeeld al haar leven lang met een tekst uit het evangelie van Mattheüs over de talenten: ‘Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs het laatste worden ontnomen.’ Het riep bij haar als kind al op dat ze niet voldeed aan de verwachtingen. 

Bijbel voor deze tijd?

Welke relevantie heeft de Bijbel voor ons in deze tijd, waarin de broodnodige inspiratie en levenswijsheden ook via talloze andere (hulp-)boeken te koop zijn? Sterrenkundige Heino Falcke: ‘Ik ben begonnen de Bijbel te lezen. En elke keer dat je er induikt ontdek je steeds weer iets nieuws. Je wordt uitgedaagd om vragen te stellen’.

Jacobine over de Bijbel

Voor Jacobine Geel was het een feest om alle gasten te bevragen over hun bijbeltekst. Jacobine: ‘De Bijbel blijft me verrassen als een onuitputtelijke bron van inspiratie, troost en tegenspraak voor zoveel en zo uiteenlopende mensen. Een groot plezier om deze gesprekken te voeren. En naar ik hoop ook om ernaar te kijken!’

De een-op-een gesprekken met Jacobine Geel zullen inspireren, verrassen en herkenning oproepen. En misschien prikkelt het de kijker om de Bijbel er ook zelf weer eens bij te pakken en de oude verhalen opnieuw of voor het eerst te lezen. 

Gasten: Chris Kijne, Mei Li Vos, Jan Rot, Carmen Stoetzer-Melissant, Gianni Grot, Susan Smit, Noud Fortuin, Friso Mout, Milouska Meulens, Klaas van Kruistum, Francisca Kramer, Winston Bergwijn (rapper Winne), Mariecke van den Berg, Derk Boswijk, Heino Falcke, Kees Kraayenoord, Arjan Broers, Freek de Jonge, Marjon Moed, Ellen Deckwitz en Egbert Modderman. 

De zin van je leven - vanuit de Wintertuin in Baarn - is vanaf 13 oktober dagelijks te zien op NPO2 om 17.50 uur (behalve op zaterdag). Dit programma komt tot stand in samenwerking met het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en de Protestantse Kerk in Nederland. 

De toekomst van de schepping

Moeten wij de aarde redden?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)