Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Feest van Hoop: nieuwe veerkracht voor kwetsbare jongeren

Dans, theater, muziek, fotografie... Met creatieve activiteiten leren kinderen en jongeren in azc's hun indringende ervaringen een plek te geven en hun talenten te ontwikkelen. 

Met Pinksteren vieren we dat er hoop is, omdat Gods Geest bij ons is. Kinderen leven die hoop voor. Met de pinkstercampagne Feest van Hoop vraagt Kerk in Actie steun voor kwetsbare kinderen en jongeren, dichtbij en ver weg. Eén van de projecten die centraal staat, is het werk van Stichting De Vrolijkheid.

Een op de drie vluchtelingen die naar Nederland komt is jonger dan achttien jaar. Vaak hebben zij indringende ervaringen achter de rug. De Vrolijkheid, partner van Kerk in Actie, organiseert creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Max (7) gaat wel eens mee met zijn moeder om te helpen bij zo’n creatieve middag. “De kinderen worden weer blij en vrolijk van de kunstlessen en het theater.”

Veerkracht en zelfvertrouwen

Zelf woont Max in Rotterdam en zit hij in groep 3 van de basisschool. Hij houdt van gamen. Toen er nog geen corona was, ging hij soms met zijn moeder, vrijwilliger bij Stichting De Vrolijkheid, mee naar het asielzoekerscentrum. Met steun van Kerk in Actie organiseert De Vrolijkheid creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in azc’s. Via muziek, dans, theater, film en fotografie ontdekken ze hun talenten en versterken ze hun veerkracht en zelfvertrouwen. Zondag aanstaande (25 april) is de collecte in veel kerken bestemd voor dit belangrijke werk

Verhaal gaat verder onder foto

Alles opnieuw ontdekken

“Mijn moeder gaf daar kunstles en theater aan de kinderen, ik was haar hulpje”, vertelt Max. “Tijdens de les ontsnapte ik soms stiekem, dan ging ik met de kleine kinderen een fietswedstrijd houden op het terrein van het azc. Of ik ging juist bij de grote jongens in de computerruimte zitten.”

Hij vond het best spannend, die eerste keer dat hij meeging naar het azc. “Mijn moeder zei dat de kinderen misschien moe en bang waren, of honger hadden. Het lijkt me ook best moeilijk als je ergens nieuw en helemaal vreemd bent. Je moet dan alles opnieuw ontdekken. De kunstlessen en het theater helpen de kinderen, ze worden er weer blij en vrolijk van.”

Verhaal gaat verder onder foto

Max vindt het leuk om de kinderen uit het azc te spelen. “Ik kan een klein beetje Engels praten, maar niet goed genoeg om elkaar te verstaan. Maar dat is ook niet nodig. Voor een fietswedstrijd hoef je niet met elkaar te praten.” 

Verhaal gaat verder onder foto

Een tekening van Max en zijn moeder

Online kinderconcerten

De komende weken staan ook op andere manieren in het teken van 'Feest van Hoop'. In samenwerking met Zingen in de Kerk biedt Kerk in Actie drie online concerten aan voor kinderen en hun ouders. De concerten zijn te bekijken op een moment dat het uitkomt. Vanaf 5 mei 2021 komt er wekelijks een concert beschikbaar:

Reserveer gratis ticket voor concert Marcel & Lydia Zimmer (vanaf 5 mei te bekijken) 

Reserveer gratis ticket voor familietheater Schapen & Zo (vanaf 12 mei te bekijken)  

Reserveer gratis ticket voor concert Kids Crew & Elly Zuiderveld (vanaf 19 mei te bekijken) 

Bestel 'Feest van Hoop'-kaarten

Meer dan ooit leven we in een tijd waarin we hoop willen delen, de ander een hart onder de riem willen steken. Dat kan met de ‘Feest van Hoop’-kaarten, getekend door kinderen uit het asielzoekerscentrum in Almere. Deze zijn te bestellen via de webwinkel van de Protestantse Kerk.

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)