Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Rolinka Klein Kranenburg: 'Het leven is niet maakbaar, wel leefbaar'

Vanaf zondag 21 februari verzorgt ds. Rolinka Klein Kranenburg een week lang de dagelijkse overdenkingen voor de Petrus-veertigdagentijdkalender. Ze schrijft over het tweede werk van barmhartigheid: de zieken verzorgen. 

“Juist in deze tijd is het een moeilijke vraag: hoe ga je om met ziekte? Ziekte is momenteel een pijnlijk onderdeel van ons dagelijks leven. Wat doe je nu je niet eens fysiek bij elkaar in de buurt mag zijn rondom een ziekbed?

Verbinding

Jezus zelf geeft ons een praktische leidraad. Als we naar de Bijbel kijken, zien we enkele voorbeelden waarin Jezus mensen geneest - maar waarbij Hij niet alleen het lichaam heelt. De ziel geneest door de nabijheid van Jezus! Hij kijkt verder dan de ziekte, de gebrokenheid. Hij kijkt naar de mens zelf. 

Dat is ook hoe wij om kunnen gaan met ziekte en lijden, juist in deze tijd van afstand. Laat de ander eens weten dat je aan hem of haar denkt. Stuur een kaartje. Bel diegene op. En breng iemand dicht bij God door voor die persoon te bidden. Verbintenis met elkaar en met God geeft genezing voor de ziel, te midden van al het lijden.

'Verbintenis met elkaar en met God geeft genezing voor de ziel'

Gebrokenheid

Dat lijden, daar kunnen we helaas niet omheen in deze gebroken wereld. Het hoort allemaal bij het kwetsbare leven op deze aarde. Zelf word ik er vaak genoeg mee geconfronteerd. Vanuit mijn gemeente, binnen mijn vriendenkring, momenteel zelfs in mijn eigen familie. Maar dwars door dat lijden heen voel ik mij verbonden met God. Het maakt me bewust van de kwetsbaarheid van het leven en het ontroert mij dat ik mijn pijn met God mag delen. Want gedeelde smart is halve smart. Daarom zou ik ook zeggen: doe niet alsof het allemaal meezit in het leven, maar spreek het uit naar elkaar en naar God.

Ook in de Veertigdagentijd komt de gebrokenheid van het leven naar voren. Dat vind ik het bijzondere aan deze tijd: het leven en de dood, lijden en overwinning… Alles komt voorbij en ook wij beleven dat mee.

Andere invulling 

Na het sobere, zware jaar dat we achter de rug hebben, wil ik deze keer een iets andere invulling aan de veertigdagentijd geven dan normaal. Dit jaar draai ik het om: ik ben dankbaar voor wat er nog wel kan! Probeer eens extra goed voor jezelf te zorgen als kostbaar en uniek mens. Deel je dankbaarheid met elkaar. En wees barmhartig voor elkaar.

'Van Prediker leren we dat er voor alles een tijd is'

Prediker leert ons: waardeer het leven! Het leven is niet maakbaar, maar wel leefbaar. Ook leren we van Prediker dat er voor alles een tijd is. Zo komt er ook weer een einde aan moeilijke tijden. Kijk maar om je heen: de bloemen bloeien weer. Het leven is sterker dan de dood.”

Rolinka over de veertigdagentijdkalender

"Wat heb je aan een veertigdagentijdkalender? In eerste instantie geeft het structuur in het leven van alledag. Juist in deze chaotische tijd is dat fijn. Een kalender stelt je een vraag waardoor je even stil komt te staan om na te denken over het leven en de wereld om je heen. Tot slot: met een veertigdagentijdkalender leef je toe naar Pasen en ga je de hele levensweg af. Je daalt af in het donker om daarna het leven te kunnen vieren. Zie het als een soort voorpret van al het moois wat er komen gaat met Pasen. Want dan mogen we weer het leven vieren!"

Naar de veertigdagentijdkalender

Foto: KRO-NCRV