‘Zo komt een bijbelverhaal echt tot leven’

“We pakken best vaak de auto. Kunnen we niet op de fiets naar het winkelcentrum?” Door het doeboek Kliederkerk Zomer stellen Louise den Hoed en haar twee kinderen totaal nieuwe vragen aan elkaar. “Ineens praat je als gezin over dingen waar je het normaal niet snel over hebt.”

Louise is de drijvende kracht achter pioniersplek LichtDelen in het Haagse Loosduinen. Iedere twee maanden organiseert ze kliederkerk, een ‘doeviering’ waarbij jong en oud via creatieve en ludieke opdrachten samen een bijbelverhaal verkennen. Toen corona deze vieringen stillegde, ging Louise thuis verder. “Ik heb alle vaste bezoekers via onze WhatsApp-groep een paar opdrachten toegestuurd en iedereen gevraagd om hun ervaringen te delen. Dat leverde leuke foto’s, filmpjes en verhalen op.”

Ogen in je rug

Thuis aan de keukentafel werkt ze nu met haar twee kinderen aan een creatieve opdracht uit het doeboek Kliederkerk Zomer van de Protestantse Kerk. “Met dit boek kunnen gezinnen zelf aan de slag wanneer er even geen kliederkerk is, bijvoorbeeld in de zomervakantie”, legt ze uit. “Door corona brak die periode zonder kliederkerk eerder aan dan voorzien.”

Ze zijn druk in de weer met papier, pen, verf en stoepkrijt. Het doeboek bevat 25 opdrachten bij het scheppingsverhaal. “Daar zit voor ieder wat bij”, aldus Louise. “Er zijn puzzels of tekenopdrachten die je zonder voorbereiding kunt doen, maar er zitten ook doeopdrachten en spelletjes tussen.”

Louise koos twee opdrachten uit die geschikt zijn voor haar beide kinderen, een zoon van twaalf en een dochter van drie. “Luister jongens”, zo begint ze de instructie. “God maakte de mens. Als jij dat zou mogen doen, zou jij de mens dan anders maken? Kijk, hier mag je een mens tekenen zoals jij die zou scheppen. Met ogen in je rug misschien, of vleugels om te vliegen?” Al tekenend merkt haar zoon op: “Ik zou de mens vooral wat líéver maken.”

[ tekst gaat verder onder de foto ]

Onverwacht gesprek

Dat levert een mooi gesprek op, merkt Louise. “Er ontstaan gesprekken die je als gezin niet zo snel voert, zelfs niet in coronatijd. Bij alle opdrachten zitten verdiepingsvragen, dat maakt dit boek zo waardevol.” Ook de tweede opdracht, waarbij iedereen opschrijft hoe je goed voor de schepping kunt zorgen, mondt uit in een onverwacht nagesprek. “We schreven eerst vooral dingen op die we al doen, zoals afval scheiden. Totdat mijn zoon opmerkte dat we best vaak de auto pakken. We hebben met elkaar afgesproken dat we voortaan op de fiets naar het winkelcentrum gaan.”

‘Het gaat niet om geloof verkondigen, maar om geloof ontdekken’

“De kracht van kliederkerk, en ook van dit doeboek, is dat het niet gaat om geloof verkondigen, maar om geloof ervaren”, vindt Louise. “Ik ben zelf niet gelovig opgevoed, en ben tot geloof gekomen via een pioniersplek. Ik voelde me daar vrij om te ontdekken wat het geloof voor mij betekent.”

[ tekst gaat verder onder de afbeelding ]

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Samen beleven

Ze deelt haar verhaal graag met anderen. “Ik vind het mooi om te laten zien dat je kerk kunt zijn in een buurthuis, een school of – zoals nu – thuis. Daarnaast is het unieke aan kliederkerk dat je het samen met je kinderen of kleinkinderen beleeft. We zien dat vooral alleenstaande moeders, maar ook opa’s en oma’s, onze kliederkerk bezoeken. De meeste bezoekers gaan niet naar de kerk. Sommige komen voor de gezelligheid, andere willen echt iets leren. Je ziet vaak dat mensen binnenkomen via kliederkerk en dat sommigen van hen doorstromen naar de meer verdiepende bijeenkomsten die we organiseren.”

‘Ouders en kinderen gaan sámen aan de slag’

De opdrachten zit erop. “Jammer”, zegt zoonlief, terwijl hij enthousiast verdergaat met een woordzoeker uit het doeboek. Louise: “Na weken thuisonderwijs wilde hij dit eerst niet. ‘Alweer opdrachten maken?’ Maar deze opdrachten doe je als ouders en kinderen samen. Ik merk dat ze dat erg leuk vinden.”

Louise concludeert dat de opdrachten vooral tot de verbeelding spreken. “Ze brengen het bijbelverhaal echt tot leven. Ik ga dit doeboek zeker bij onze kliederkerkbezoekers onder de aandacht brengen.”

Nieuw: Kliederkerk Herfstboek

Wie hoort erbij? Mag ik erbij horen, ook als ik een beetje anders ben? Belangrijke vragen in elk mensenleven die heel actueel zijn, ook in de kerk. Op reis met Ruth, het nieuwste kliederkerk-thuis-boekje, gaat over deze vragen. Het boekje vol leuke spelletjes, creatieve opdrachten en kliederige knutsels is vanaf nu verkrijgbaar!

Bestel het kliederkerk-thuis-boekje

Tekst: Heleen Platschorre | Foto’s: Heiko Bertram