Abonneer gratis op Petrus magazine

Kerk in Zambia helpt aidswezen op weg

Als tiener moeten zorgen voor je broertjes en zusjes, omdat je ouders zijn overleden aan aids. In Zambia gebeurt dit volop. Chisengo (19) kreeg gelukkig hulp van de kerk.

In meer dan 20.000 gezinnen in Zambia zijn beide ouders overleden en moeten de kinderen zichzelf weten te redden. Vaak kunnen opa's en oma's bijspringen, maar als ook die overlijden staan veel weeskinderen er alleen voor. Het oudste kind moet zelf het huishouden doen, voor inkomen zorgen en de andere broertjes en zusjes onderhouden. Chisengo (19) maakte het mee. "Ik moest geld zien te verdienen voor mijn school en voor eten. Soms at ik maar één keer per dag, alleen ontbijt.”

De Raad van Kerken in Zambia stimuleert kerken om naar deze kinderen om te kijken en hen praktisch te ondersteunen. Zo kreeg Chisengo geld om varkens te kopen en een training. “Toen ik geld via de kerk kreeg, bad ik tot God om kracht zodat het goed zou gaan met mijn bedrijf, zodat ik voor mijn broertjes en zusjes kan zorgen. Gelukkig gaat het nu erg goed. Ik heb varkens gekocht en zoals het er nu naar uitziet, kan ik ze met goede winst verkopen.”

Ze heeft inmiddels haar middelbare school afgerond en kan voor oma en broertjes en zusjes zorgen. Maar geld alleen is niet genoeg. Deze kwetsbare jongeren hebben iemand nodig, die als een vader- of moederfiguur naar hen omkijkt. Daarom worden met hulp van Kerk in Actie Zambiaanse gemeenteleden en kerkleiders getraind hoe ze kinderen zoals Chisengo kunnen steunen. De kerk zoekt voor ieder kind een maatje, waarbij ze terecht kunnen voor zorg en advies. De Zambiaanse kerk in actie!

Wil je dit project steunen? Lees hier meer.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)