Abonneer gratis op Petrus magazine

‘We hebben gewoon een heel groot gezin’

Jan en Jenneke van Ee hebben een bijzonder gezin: ze bieden acht kwetsbare kinderen een thuis in hun gezinshuis in De Glind. “Geleidelijk bouw je een band op en gaat een kind je vertrouwen. Met elkaar zijn we één familie, dat willen we hen laten voelen.”

In jeugddorp De Glind vinden ruim 120 kwetsbare, getraumatiseerde kinderen een veilig thuis in de 28 gezinshuizen. Kerk in Actie steunt het werk van de Rudolphstichting, die zorgt voor alle voorzieningen in het dorp die bijdragen aan herstel, ontwikkeling en het welzijn van gezinshuiskinderen.

Liefdevol thuis

Midden in het kleine dorpje De Glind staat het gezinshuis van Jan (67) en Jenneke (64) van Ee. Om het huis ligt een grote tuin vol prachtig gekleurde bloemen en een moestuin vol eigen gekweekte groenten. Acht uithuisgeplaatste, kwetsbare kinderen hebben hier een liefdevol thuis en kunnen onder de veilige hoede van Jan en Jenneke herstellen van trauma´s en zich ontwikkelen. “We hebben gewoon een heel groot gezin, zo moet je dat zien”, vertelt Jan. “Gelukkig hebben we vier dagen in de week hulp van een HBO-student die stage bij ons loopt.” De was doet Jenneke zelf. “Op donderdagmorgen gooien ze allemaal hun vuile was in de eigen wasmand, de dag erna ligt alles weer schoon in de kast.”

Gods weg volgen

Jan en Jenneke zijn niet zomaar in dit werk beland. Jan had een goede baan in de zorg, maar een vraag van de predikant tijdens een zondagse kerkdienst zette hem aan het denken: ‘Wat als God met jouw leven zou doen wat Hij belangrijk vindt?’ “Tot dan toe organiseerde ik zelf mijn leven, vanaf toen besloten we dat aan God over te laten”, vertelt Jan. Toen Jennekes broer in Frankrijk hen tipte over een woonproject en er later ook een woonruimte beschikbaar kwam, vertrokken ze met hun drie kinderen uit Nederland. “We dachten: waarschijnlijk kan God ons daar beter gebruiken dan waar we nu zijn. We houden van God en we houden van mensen, dat kwam hier mooi bij elkaar.” In Frankrijk vingen Jan en Jenneke twaalf jaar lang 18-plussers op die voor een time-out naar Frankrijk kwamen. “Vaak waren ze met Justitie in aanraking gekomen en kregen ze de keuze: jeugddetentie of je leven op orde krijgen in Frankrijk. Je begrijpt dat ze voor het laatste kozen.” Toen de jongste kinderen Van Ee wilden gaan studeren, keerde het gezin terug naar Nederland en werden Jan en Jenneke gezinshuisouder in De Glind.

Vertrouwen winnen

Hoewel Jan nu al jaren ‘in het vak’ zit, doet het steeds weer pijn als een kind niet meer bij de eigen ouders kan blijven. “Een half jaar geleden stond er een jongetje van zes bij ons voor de deur. Schrijnend om te zien, zo'n klein baasje met een koffertje in de hand. Bij ons in het gezinshuis komen betekent afscheid nemen van je eigen huis. Kinderen gaan een rouwproces door, huilen veel en slapen slecht.” Vanaf het eerste moment doen Jan en Jenneke er alles aan om hun vertrouwen te winnen. “Geleidelijk bouw je een band op en gaat een kind je vertrouwen. Met elkaar zijn we één familie, dat willen we hen laten voelen.” In het gezinshuis van Jan en Jenneke kunnen kinderen langere tijd blijven, een zogenaamde ‘longstay-plaatsing’. “Dat is voor de kinderen het fijnst, ze zijn al zo vaak verhuisd in hun leven. Ieder kind heeft een eigen thuis nodig, een plek waar hij of zij hoort. Dat hebben ze niet meer, en dat is meestal niet hun schuld.”

Getuige van Jezus’ liefde

De persoonlijke situatie is bij ieder kind anders. “Wij vinden het heel moeilijk als we niet goed met de biologische ouders kunnen samenwerken. Door hen worden we vaak gezien als degenen die hun kinderen afpakken”, vertelt Jan. “De ouders kunnen dikwijls niet goed naar de eigen situatie kijken en beseffen niet waarom het is gebeurd.” Jan en Jenneke stimuleren de kinderen altijd om contact te houden met hun biologische ouders. “Kinderen zijn altijd loyaal aan hun ouders, wat er ook gebeurd is. Wij vertellen ze altijd dat wij hier voor ze gaan zorgen, maar dat ze een eigen vader en moeder hebben.” Bij een plaatsing van een nieuw kind zijn Jan en Jenneke open over hun geloof. “We vertellen dat we hier bidden en op zondag naar de kerk gaan. We dringen niets op, maar merken dat kinderen het fijn vinden om mee te gaan. ‘Iedereen mag zijn wie hij is’ is onze huisregel, maar tegelijk willen we iedere dag getuige van Jezus’ liefde zijn.”

Opa en oma-rol

Ook al gaat hun leeftijd meetellen, stoppen willen Jan en Jenneke nog niet. Het echtpaar werkt wel aan een overgang: als senioren willen ze in het bovenste gedeelte van het huis gaan wonen en jonge mensen opleiden die het werk kunnen overnemen. “De kinderen kunnen dan gewoon hier blijven en wij krijgen een ‘opa en oma-rol’." Zo kunnen Jan en Jenneke blijven doen wat ze zo graag doen: mensen verder helpen in hun leven. “We doen dit werk met zoveel liefde. God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf, geven we zo handen en voeten.”

Gezinshuisouder: iets voor jou?

In Nederland zijn ongeveer 45.000 kinderen uithuisgeplaatst. Ze maakten in hun jonge leven al té veel mee. Wil je ook iets betekenen voor deze kinderen? De Rudolphstichting is op zoek naar gezinshuisouders voor een van de 28 gezinshuizen in De Glind. Meer informatie is te vinden via rudolphstichting.nl/zorgindeglind.

Geef voor een stabiel thuis voor kinderen

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)