Wandelend klooster

Onlangs was Joyce te gast in tv-programma Petrus in het land. Bekijk de reportage op YouTube!

“Waar is dat Weilandklooster eigenlijk?” vragen mensen me. “Uuuhm … nu nog nergens”, moet ik dan antwoorden. De naam ‘Weilandklooster’ spreekt tot de verbeelding. Soms hebben mensen associaties met een statig, historisch, kloosterachtig gebouw in een weiland. En ja, we zijn op zoek naar een fysieke locatie in het Groene Hart. Maar dat kan ook een oude boerderij zijn of wat schuren op een stuk grond.

'De bomen zijn de pilaren van de kloostergang'

Voordat het zo ver is, beginnen we alvast met activiteiten op het snijvlak van zorg voor de aarde en spiritualiteit. Zoals de maandelijkse mijmerwandelingen. We lopen dan (een deel) in stilte, luisteren onderweg naar livemuziek en laten ons inspireren door het jaargetijde en teksten uit christelijke bronnen. De bomen onderweg zijn de pilaren van de kloostergang, de teksten die we onderweg lezen het scriptorium, de innerlijke stilte is de kapel, het gekwetter en geplons van watervogels is de koorzang, en de hemel is het dak van het klooster.

Het Weilandklooster is nu een wandelend klooster. Net als Jezus zelf, onderweg door de velden of te gast op een camping of in een kerk. En ondertussen zijn we op zoek naar een plek om straks te gaan wonen met een kleurrijke mix van mensen en een paradijselijk voedselbos voor de deur. Die zoektocht voert langs ambtenaren, boeren, makelaars, wethouders, fondsen, natuurorganisaties en veel mensen met goede raad en uiteenlopende tips.

Tijdens mijn hardlooprondje door de Goudse Hout word ik betoverd door het licht en de kleuren om mij heen. Ik realiseer me dat het híérom gaat. Verwondering om de schepping én het vurige verlangen dat het goed komt met onze aarde. Terwijl we wandelen, praten, uitproberen en bidden, kijken we uit naar een plek om neer te strijken en genieten we onderweg van wat er al is.

Ik raap een prachtig esdoornblad op en laat het varen op het water. Ik zie de zeilende wolken en de zon die weerkaatst op de sneeuwwitte veren van de ganzen. Hier is het Weilandklooster, denk ik, en ik kijk om mij heen.

---

Steeds meer mensen hebben honger naar stilte en bezinning, weten Joyce Schoon en Mariëtte Sneep uit Gouda. Daarom zetten zij het Weilandklooster op, in het Groene Hart. Dat moet een landelijke, duurzame plek worden om op adem te komen en zorg te dragen voor de aarde, mét een kapel, een voedselbos en een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn inmiddels al bezinningsactiviteiten in het groen. De Protestantse Kerk Gouda steunt het pioniersproject, het zoeken is nog naar meer fondsen en een geschikte locatie.

weilandklooster.nl

Meer weten over protestantse stilteplekken en leefgemeenschappen? Kijk op protestantsekerk.nl/monastiek.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Foto’s: Xander de Rooij en FotoRieth/Pixabay.com