Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Wandelen in het licht in Amersfoort

Donkere dagen voor Kerst? Niet in Amersfoort. Van 17 tot 27 december staan in tien etalages in de Amersfoortse binnenstad figuren uit het kerstverhaal opgesteld. Aan de bezoekers de taak om ze allemaal te vinden. Janet van Dijk maakte alvast een wandeling door het oude stadscentrum.

Ik kom regelmatig in Amersfoort en pak dan vaak stukjes mee van de prachtige historische binnenstad. Lopen zonder doel brengt me op verrassende plekken. Nu maak ik een keer een stadswandeling met een goede routebeschrijving van de VVV. Zo krijg ik informatie over de verschillende historische bezienswaardigheden waar ik langsloop. Ook weleens leuk. Wie niet in de geschiedenis wil blijven steken, kan op de route een bezoek brengen aan Museum Flehite of de route iets verlengen naar de Kunsthal KAdE. 

Middeleeuws

Vanaf station Amersfoort is het ongeveer een kwartier lopen naar het startpunt van de wandeling: het Lieve Vrouwekerkhof, naast de VVV Amersfoort, Breestraat 1. De route van deze stadswandeling van 4,5 kilometer is daar te koop voor € 3,50 of eerder al te downloaden.

Het leuke van de ‘papieren’ route is dat je de extra informatie over alles wat je onderweg tegenkomt voor je neus hebt. De route voert door middeleeuws Amersfoort en brengt de wandelaar van de Onze Lieve Vrouwetoren via onder meer het Mondriaanhuis, de Muurhuizen, de Koppelpoort, de Sint Joriskerk en Museum Flehite terug naar het beginpunt.

Kadastraal middelpunt

Als je onder aan de Onze Lieve Vrouwetoren omhoogkijkt, duizelt het je. Met ruim 98 meter is deze ‘Lange Jan’ een van de hoogste laatmiddeleeuwse torens. De toren zou de Moeder Gods symboliseren, het extra uitgebouwde hoektorentje het Christuskind. De toren is al van ver te zien én te horen door de honderd klokken. Leuk weetje: de locatie van de toren vormt het kadastraal middelpunt van ons land.

Van de Lange Jan gaat het door de winkelstraten naar de Amersfoortse Kei. Amersfoort dankt de bijnaam ‘Keistad’ aan deze grote zwerfsteen die in de 17e eeuw versleept is over een afstand van zo‘n zes kilometer naar de Varkensmarkt in Amersfoort. Sinds 1932 is hij te vinden aan de Stadsring, bij de Arnhemsestraat.

Door de poort

Langs het prachtige voormalige klooster Mariënhof, tegenwoordig een evenementenlocatie, gaat het naar de poort Monnikendam – mooi verlicht zodra het gaat schemeren. Deze poort bestaat uit twee ronde muurtorens, verbonden door een boog. Via het geboortehuis van Piet Mondriaan, een van de grondleggers van de abstracte kunst, voert de wandeling naar de Muurhuizen. Vanwege uitbreiding van de stad kreeg Amersfoort in de vijftiende eeuw een nieuwe stadsmuur. Deze huizen zijn vanaf ongeveer 1500 gebouwd met resten van de oude stadsmuur. Ik kijk mijn ogen uit: hier te mogen wonen! 

En verder gaat het door mooie straatjes richting de Koppelpoort, ook wel het visitekaartje van Amersfoort genoemd en goed te zien vanuit de trein als je het station van Amersfoort in- of uitrijdt. Een combinatie van een landpoort en een waterpoort, de enige in Nederland. De poort maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad. De poort is ook van binnen te bezichtigen door middel van een rondleiding. Dat kan alleen op afspraak (zie kader).

Sint Joris

De route voert een stukje terug de binnenstad in naar de Sint Joriskerk, die deel uitmaakt van de Protestantse Gemeente Amersfoort. De basis van deze kerk is een hofkapel uit 1200. Rond 1300 maakt de kapel plaats voor een gotische kruiskerk. Daarna wordt de kerk nog een aantal malen uitgebreid. De meest recente restauratie is van 2009-2011. De kerk is open voor bezichtiging van dinsdag tot en met zaterdag, een rondleiding is mogelijk. Op zondag is de kerk in gebruik van de wijkgemeente Sint Joriskerk, op de andere dagen van de week wordt ze verhuurd voor concerten, congressen en recepties. De Sint Joriskerk vormt ook het decor van ‘Nachtlicht’ (zie kader).

Iets verderop, bij Museum Flehite, kan een middeleeuws muurhuis van binnen bekeken worden. Hier ontdekken de bezoekers meer over de geschiedenis van de stad, aan de hand van voorwerpen en schilderijen. Voor wie tijd over heeft en houdt van hedendaagse kunst en architectuur is Kunsthal KAdE een aanrader. Naast tentoonstellingen biedt de Kunsthal een actief publieksprogramma van rondleidingen, workshops en lezingen.

Ik kom hier zeker nog eens terug voor de musea. Vandaag blijf ik in historische sferen en houd ik het bij de wandeling. Wat zal het hier ook in december mooi zijn, zo aan het eind van de middag wanneer het schemerig wordt. De wandeling is ‘s avonds vast net zo mooi als overdag.

Nachtlicht

Een aantal keer per jaar – 13 november dit jaar voor het laatst – is de Sint Joriskerk tijdens ‘Nachtlicht’ open voor iedereen. Om een kaarsje aan te steken, om te luisteren naar muziek of om even stil te zijn. ‘Nachtlicht’ wordt georganiseerd door Diederiek van Loo, de eerste stadsdominee van Amersfoort. De protestantse gemeente heeft haar aangesteld om present te zijn voor Amersfoorters en een verbindende rol te spelen in de stad.

‘Nachtlicht’ voorziet in een behoefte, ziet Van Loo. “We zijn open voor iedereen maar richten ons met name op mensen van 18 tot 30 jaar, jonge mensen in de hectiek van het leven die soms moeilijk kunnen omgaan met druk en drukte. Hier worden ze uitgenodigd even te gaan zitten, de gedachten te laten gaan, een kaarsje op te steken voor wie ze in gedachten hebben. Dat kaarsje krijgen ze buiten al. In de stad lopen jongeren twee aan twee met een bak met kaarsjes en een capuchontrui met ons logo erop. Met de vraag: vind je het leuk om een kaarsje op te komen steken in de kerk? Bij de ingang van de kerk wordt het kaarsje aangestoken. Je ziet mensen heel geconcentreerd lopen en bedenken voor wie ze het kaarsje bestemmen.”

Niets hoeft, je komt voor jezelf. De kerk is vrij donker, er branden alleen kaarsen. Wie wil, kan met de predikant in gesprek of een zegen ontvangen. “Even persoonlijke aandacht, even een teken van Gods nabijheid.”

Kribbejacht 

Van 17 tot 27 december staan in tien etalages in de Amersfoortse binnenstad figuren uit het kerstverhaal opgesteld. Aan de bezoekers de taak om ze allemaal te vinden. Bij elke figuur/groep figuren vind je een gedicht van stadsdichter Jacques de Waart. Je kunt de kribbejacht op elk moment van de dag op je eigen tijd en met je eigen (kleine) gezelschap lopen. Deelnemerskaarten zijn hier te downloaden.

Meer informatie

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?