Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Saulus: een weg van bevrijding

Ds. Rolinka Klein Kranenburg spreekt in Met hart en ziel over Saulus, wiens leven totaal op zijn kop werd gezet.

(Scroll naar beneden voor de tekst van de meditatie)

Lees ook de toelichting bij het beroemde lied 'Amazing Grace':

Meditatie - Hoe Saulus' wereld op zijn kop werd gezet

De dingen ánders gaan en durven zien, dan je altijd voor waar hebt gehouden. Door een heftige gebeurtenis in je leven kan dat zomaar gebeuren. Het kan zomaar zijn, dat je ándere keuzes gaat maken, ándere prioriteiten gaat stellen. Een andere weg inslaat…

Saulus is een Griekse jood, een geleerde, een man die weet wat de waarheid is. Doordrenkt met kennis van de leer uit de Thora. Toegewijd aan de traditie en vastberaden deze traditie, deze duur bevochten traditie, te beschermen tegen het kwaad. En het kwaad, dat is in zijn ogen die nieuwe leer, die beweging van mensen die die rabbi Jezus volgen. Die  godslasteraar. God is liefde? Om niet? God als vader, die iedere mens met open armen staat op te wachten, ongeacht zijn verleden? Onmogelijk. En die Jezus zou zelfs zijn opgestaan uit de dood. Brrr, als Saulus eraan denkt, lopen de rillingen over z’n rug. Nee, weg met dat gajes! En bijna als bezeten is hij op weg om deze christenen aan te pakken. Op weg naar Damascus. 

Totdat een stem, vergezeld van een soort bliksemflits, hem bij zijn naam roept: 'Saul, Saul, waarom vervolg jij mij?'

Saulus voelt dat deze stem meer is dan zijn geweten. Deze stem heeft weet van hém… En raakt hem op die plek waar verandering begint. Hij is het zicht op zijn eigen waarheid kwijt. Naar binnen kijken is het enige wat hij nog kan.

Het kan. Dat je je blind staart op iets en dat je daardoor niet meer in staat bent het grotere plaatje te zien. Of die andere mogelijkheden. Dat het echt anders kán. In je leven, in je opvattingen en overtuigingen, in je geloof... Zo'n inzicht kan je wereld op z’n kop zetten. Je keert om, je be-keert je... Je slaat een andere weg in, een weg van bevrijding.  

I was lost and now I am found...

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)