Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Jos van Oord: "Vrijheid is aanwezig willen zijn"

Jos van Oord blikt terug op het afgelopen seizoen van het tv-programma 'Met hart en ziel'. "Wat gebeurt er op al die plekken die wij elke week laten zien? Mensen stellen zich beschikbaar om er voor anderen te zijn. Stuk voor stuk zijn het proefpolders van hoop, vindplaatsen van liefde en bakens van licht."

Ik ben gevraagd om tijdens de inspiratiedag van KRO-NCRV een workshop te geven over mijn presentatorervaringen met de tv-afleveringen van ‘Met Hart en Ziel’. In de hal wacht ik op mijn beurt. Arjan Broers – coach en programmamaker- is nog in gesprek met deelnemers over Wijsheid en Ouderen. Ik hoor hem zeggen dat wijsheid ‘aanwezigheid’ is. Ik denk: dat is een mooie samenvatting van wat ik afgelopen jaar ervaren heb op mijn tocht door het land langs bijzondere projecten. Ik begin mijn workshop met de stelling dat je pas echt vrij bent als je je verbindt, aan een ideaal, een droom of een actie. Vrijheid is aanwezig willen zijn!

Wondertjes

Ik laat de deelnemers fragmenten zien van oude uitzendingen. Over een braakliggend stuk grond dat door vrijwilligers omgeploegd wordt tot een grote moestuin en waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat. Of over een hospice waar tachtig vrijwilligers werken om mensen te helpen bij de laatste fase van hun leven. En ik laat een fragment zien van een inloophuis voor vrouwen waar gekwetste mensen hun lach weer terugkrijgen. Zo passeren er beelden van prachtige initiatieven, overal in het land. De deelnemers zijn geraakt door wat ze zien. ‘Er gebeuren wondertjes’, zeg ik. ‘En wat is het een voorrecht om dat te mogen laten zien.' En: 'Wat is het goed dat de Protestantse Kerk Nederland deze serie ondersteunt en helpt om dit mogelijk te maken en dat de KRO-NCRV dit belangrijk vindt en er mee doorgaat.' Een van de deelnemers meldt dat deze programma’s maken eigenlijk de belangrijkste missie is van deze omroepen. Dat hoor ik graag!

Wat gebeurt er op al die plekken die wij elke week laten zien? Mensen stellen zich beschikbaar om er te zijn. ‘Aanwezigheid’. Precies. Er zijn om anderen van dienst te zijn, te ontmoeten, aan te raken, in de ogen te kijken, te vragen wat er omgaat in het hart.

Stuk voor stuk zijn het proefpolders van hoop, vindplaatsen van liefde en bakens van licht.

Licht in de nacht

Ik eindig mijn workshop met een fragment uit de pinksterviering. Meer dan vijf uitzendingen van ‘Met Hart en Ziel’ gingen aan die viering vooraf, waarin allemaal onderdelen werden voorbereid die het tot een prachtige viering maakten. Papieren duiven, een schilderwerk op drie panelen, grote kleurrijke pinksterkaarsen, een zee van gerbera’s met de pinksterduif en een pinksterrap van Brainpower. En de apotheose was het nieuwe lied van Stef Bos dat door de kerk in Bolsward klonk. Ik laat het lied horen en ik lees het nog een keer voor. ‘Ik wil het water naar de zee zijn, de zoden aan de dijk. Ik wil de moed zijn van de wanhoop. Ik wil de wereld zien door de ogen van een kind …’ Prachtig gezongen door Stef Bos. En terwijl ik het hoor denk ik aan al die ervaringen die ik opdeed in het land en denk ik: wat Stef zingt heb ik meegemaakt. Al die vrijwilligers met hun inzet, die wondertjes verrichten en waarmaken wat in het lied te horen is: ‘Ik wil de rots zijn in de branding, verbeelding aan de macht. De stilte die vanzelf spreekt. Het licht zijn in de nacht.'

Wat goed dat we hier ook in het nieuwe seizoen mee mogen doorgaan!

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: KRO-NCRV