Vragen zonder antwoord? Klaas kan ermee leven

Wat als geloven ineens onmogelijk lijkt? Als de geest uit de fles is gaat die er niet zomaar meer in, merkte tv-presentator Klaas van Kruistum. Toch ontstond er weer ruimte.

Klaas kan alles. Of in elk geval wíl Klaas alles kunnen – en daarom probeert hij de gekste dingen uit. Klaas van Kruistum, presentator van het populair-wetenschappelijke tv-programma ‘Klaas Kan Alles’ en bekend van andere tv-programma’s als Checkpoint en ‘Wie is de Mol?’ (hij was de ‘mol’ in 2016), is nieuwsgierig en altijd in voor een nieuwe uitdaging.

De kerk, de Bijbel – het werd hem allemaal met de paplepel ingegoten. Toch bleek geloven juist iets dat hij op een gegeven moment níét meer kon. Hij was “heel actief” in de kerk, speelde bijvoorbeeld gitaar als er op straat geëvangeliseerd werd. “In onze kerk gold een vrij vaststaand wereldbeeld. Ik had met mijn ouders weleens discussie, bijvoorbeeld over welke muziek je luisterde of wat je wel en niet deed op zondag. Maar ik heb het nooit ervaren als zwaar.”

“Heel herkenbaar, die wereld”, zegt Paul Visser. “Ik heb me er op jonge leeftijd juist enorm tegen verzet. Maar ik hoor bij jou niets van afkeer. Had je er persoonlijk iets mee?” Klaas peinst. “Ik was me er goed van bewust wat het geloof inhield, maar misschien moet ik achteraf constateren dat het een vanzelfsprekendheid was.”

Verknipt

Vragen kreeg Klaas pas later, vooral toen hij voor het EO-programma ‘Bestemming onbekend’ de wereld over vloog. Op het vliegveld vroeg hij Nederlandse jongeren of ze hun ticket wilden ruilen voor ‘de reis van hun leven’. Hij nam hen mee naar een achterbuurt, een vuilnisbelt, lijmsnuivende kinderen – “heel veel armoede, schrijnend onrecht”.

“In een paar jaar tijd zag je een hoop leed”, constateert Rob Visser. “Wat deed dat met je?” Klaas kreeg er een “verknipt beeld” van de wereld van, hij raakte langzaam afgestompt. “Bij straatkinderen in Brazilië waren de kandidaten diep onder de indruk, zelf merkte ik dat ik het vond meevallen. Heel bizar.”

In een kraamkliniek in Oeganda overleed een hoogzwangere vrouw tijdens de bevalling, nadat de baby al in haar buik overleden was. Een paar dagen later zat Klaas in een Nederlands ziekenhuis met zijn eigen hoogzwangere vrouw. “Dan besef je wat een ongelooflijke luxe wij hebben in Nederland.”

“Dat kan wrang voelen”, weet Paul Visser uit ervaring. Toen zijn te vroeg geboren eigen kleinkind vanuit Malawi naar Johannesburg in Zuid-Afrika vervoerd moest worden, dekte de verzekering de kosten. “Natuurlijk ben je blij dat dat mogelijk is, maar het voelt ook scheef.”

Zoethoudertje

De reizen waren een avontuur, tegelijkertijd ervoer de presentator steeds meer frictie. “Op een gegeven moment hoorde ik een preek waarin gezegd werd: God heeft een plan met je leven. Ik dacht: heeft God dat dan alleen voor mensen in Nederland of zo?”

De vragen stapelden zich op in zijn hoofd. Een half jaar na de enorme aardbeving van 2010 was hij in Haïti. “De uitzichtloosheid was enorm”, herinnert hij zich. “Mensen leefden in vluchtelingenkampen. Als er een storm zou komen, zou alles weer met de grond gelijkgemaakt worden.”

Hij ontmoette een meisje dat dezelfde naam droeg als zijn eigen dochter en net zo oud was. “Zij staat met 20-0 achter, realiseerde ik me, en ze kan er níéts aan doen. Hoe verhoudt zich dat tot wat ik altijd heb geleerd, dat God een plan met je leven heeft? Niet!” Er knakte iets in hem. “Alles wat ik meegekregen had, al die mensen die altijd precies konden uitleggen hoe God het bedoeld had … Ik voelde: zo zit het dus niet in elkaar. Dan moet ik ook eerlijk zijn: ik ga hier afscheid van nemen.”

Grote vragen zijn ook Paul Visser niet vreemd. “Het idee dat alles wat er gebeurt voortkomt uit Gods voorzienigheid, is niet bijbels. Paulus is dwarser en sprak in Romeinen 8 over zinloosheid. Dat roept de vraag op: hoe is God dan níet en wél aanwezig in onrecht en misère?”

‘Ik dacht: dan maar als atheïst door het leven’

Klaas: “Als de vragen er eenmaal zijn, is de geest uit de fles.” En die ging er ook niet zomaar meer in. “Ik trok de conclusie: dan maar als atheïst door het leven. Maar dat bleek superingewikkeld. Als je opgevoed bent met bepaalde christelijke waarden, op basis waarvan ga je nu dan keuzes maken in het leven? Geen idee. Ineens was het beeld: we zijn alleen een klomp chemie – succes ermee! Alles stond op losse schroeven.”

Het hele interview met Klaas van Kruistum vind je in de eerstvolgende editie van Petrus Magazine. Nog geen abonnee? Neem snel een gratis abonnement en ontvang het magazine binnenkort in je brievenbus!

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Foto: Sjaak Verboom