Verbondenheid met kinderen en jongeren zit in de kleine dingen

In Nederland zoeken kerken naar manieren om te investeren in de relatie met kinderen en jongeren, zeker in deze tijd van afstand. Hoe doe je dat op een manier die vol te houden is? In de Protestantse Wijkgemeente de Oostpoort in Gouda zijn ze creatief. "Soms zit het gewoon in het aanpassen van kleine dingen."

De Oostpoort zet actief in op de verbinding tussen jong en oud, vertelt STEP-werker Heidi Koster. “Ook al zit iedereen thuis en voelt het afstandelijk, er is best veel mogelijk en het hoeft niet altijd veel tijd te kosten. De Oostpoort organiseerde onlangs een online dienst met als thema ‘het gebed’ waarbij de kinderen zelf aan het woord kwamen. Er werd vooraf een filmpje opgenomen van de kinderen dat werd getoond bij het kindermoment. In het filmpje verwoordden de kinderen op een prachtige manier wat gebed voor hen betekent. Kinderen waarderen het dat ze zichzelf terugzien in de online dienst en de volwassenen voelen zich zo ook weer verbonden met het jeugdwerk.”

Coronaproof knutselpakketje

Veel gezinnen vinden het vieren via het beeldscherm lastig. Hoe houd je de aandacht vast als kinderen een uur lang naar zo’n scherm moeten kijken? Een kerngroep van de kindernevendienst in Gouda stak de koppen bij elkaar. Heidi: “De kindernevendienstleiding maakte pakketten met knutselmateriaal passend bij het thema van de dienst en zette deze pakketten klaar op een paar afhaaladressen. De ouders konden het knutselmateriaal vervolgens zelf ophalen. Zowel ouders als kindernevendienstleiding waardeerden het dat ze elkaar weer even konden zien, op veilige afstand natuurlijk."

Bouw aan je band met tieners

Ook voor tieners zijn er genoeg creatieve ideeën om het lijntje warm te houden, vindt Heidi. “Dat hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Probeer vooral in te zetten op een goede band met ze. Zorg ervoor dat een tiener zich gezien en gehoord weet. Dat zit soms in kleine dingen. Je kunt ze bijvoorbeeld iedere week een appje sturen, ongeacht of er een reactie komt. Of stuur eens een persoonlijke brief en deel je ervaringen hoe jij de lockdown ervaart en hoe je ernaar uitkijkt om elkaar weer in ‘real life’ te zien. Als bemoediging kun je ook een klein cadeautje langsbrengen. Allemaal dingen waardoor een tiener zich gezien voelt; een blijk van ‘we missen je en denken aan je’. Pak die momenten van ontmoeting en wees waakzaam op signalen. Veel jongeren hebben het moeilijk, wellicht kun jij daarbij als jeugdwerker van betekenis zijn door het gesprek met ze te voeren

Plezier, ontmoeting en verbinding

Heidi bruist ondertussen van de ideeën. “Als het bij jouw club past, kun je ook kiezen voor korte online clubmomenten. Probeer je normale programma eens los te laten en zet in op plezier, ontmoeting en verbinding.” Bekijk eenvoudig te organiseren ideeën bij Jeugdwerk To Go in de werkvormendatabase.

Simpel viermomentje

“Wij stimuleren de ouders ook om naar alternatieve manieren te zoeken om met hun tieners te vieren rondom geloof. Misschien lukt het samen volgen van de dienst met jouw tiener niet. Kijk dan naar wat wél kan. Zo is er in Gouda een moeder die haar tienerzoon elke zondagavond een vriend laat uitnodigen. Samen kijken ze dan naar de BEAM-kerkdienst en zo hebben ze toch een klein viermomentje rondom geloven. Zo simpel kan het zijn!”

De kracht van gebed

Onderschat ook de kracht van het gebed niet, zegt Heidi. “Wij hebben met de jeugdleiders de dagen in de week verdeeld zodat er iedere dag iemand voor de jeugd bidt. En afgelopen zondag bracht de dominee tijdens de online dienst alle namen van de kinderen en jongeren in gebed bij God. Het zijn allemaal kleine dingen die eraan bijdragen dat we dit samen volhouden.”

Collecte voor 'Een plek in de kerk'

Kinderen en jongeren hebben een plek in de kerk! Onderzoek en ervaring laat zien dat kerken die dit serieus nemen aantrekkingskracht hebben op jongeren en jonge gezinnen, of dit nu in een traditionele of in een vernieuwende omgeving is. Daarom ontwikkelt Jong Protestant, de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk, materialen voor jeugdwerkers en andere vrijwilligers die eraan bijdragen dat de kerk een plek is waar jongeren zich gezien, geliefd en veilig voelen en waar hun aanwezigheid en talenten impact hebben. Op zondag 2 mei collecteren kerken in heel Nederland voor dit werk.

In actie voor kinderen, dichtbij en ver weg

Met Pinksteren vieren we dat er hoop is, omdat Gods Geest bij ons is. Kinderen leven die hoop voor, ze laten ons zien dat het leven doorgaat. Daarom komen we met Pinksteren in actie voor kinderen, dichtbij en ver weg. We ontvangen hoop en delen hoop. Steun thuis of via de kerk het werk voor kinderen in Nederland, Egypte of Libanon. Doe mee!

Direct doneren