Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Van kerk naar kerk tijdens de Betuwse Torentocht

Verharde wegen en zandpaden wisselen elkaar af op de Betuwse Torentocht. De route loopt van kerktoren naar kerktoren. Redacteur Janet van Dijk liep twee delen van de tocht: van Buren naar Erichem, en weer terug.

Veel dorpen zijn in de verte te herkennen aan de torens die boven het landschap uitsteken. In de Betuwe ben je het ene dorp nog niet uit of het andere doemt al op. Een heuse torentocht verbindt de torens van het Oranjestadje Buren met de nabijgelegen dorpen Erichem, Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaath en Zoelen. Deze Betuwse Torentocht kan dit jaar voor de zevende keer gelopen worden, op zaterdag 26 september (zie onderstaand kader). Aan de hand van de routebeschrijving op deze pagina’s kunt u een deel van de tocht ook op een ander moment lopen, bijvoorbeeld als de fruitbomen in bloei staan.

Betuwse Torentocht

Zaterdag 26 september 2020 start de 7e editie van de Betuwse Torentocht, een eendaagse wandeltocht. De tocht verbindt de vijf torens van het Oranjestadje Buren en de dorpen Erichem, Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaath en Zoelen. De start is vanaf 8.30 uur bij de deelnemende kerken. De wandelaar kan bij de kerk uit verschillende routes kiezen en bepaalt daarmee zelf de te lopen afstand. In elke kerk is gelegenheid om even te rusten en iets te eten en te drinken. De tocht wordt georganiseerd door de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) en de plaatselijke protestantse gemeenten.
>> Meer informatie op de Facebookpagina Wandelevenement Betuwse Torentocht en op wandel.nl

 

Kort of lang

Ik had al gelezen dat je de route van de Betuwse Torentocht zo lang kunt maken als je zelf wilt. Op de dag zelf kun je starten bij elke deelnemende kerk en daar verschillende routes kiezen. De meest uitgebreide tocht beslaat 35 km. Zo ver ga ik deze zaterdag niet: ik loop van het stadje Buren naar het dorp Erichem, en via een andere route weer terug. Ruim 10 kilometer, een tocht van ongeveer 2,5 uur. Van Buren weet ik alleen dat het zich Oranjestad mag noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde in 1551 met Anna van Buren. Beiden waren pas 18 jaar. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn graaf en gravin van Buren. 

Veel moois

Ik start de route deze zaterdag bij de St. Lambertuskerk (zie onderstaand kader), midden in Buren. Ertegenover staat het Museum Buren & Oranje, gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis. Ik kijk gelijk mijn ogen uit. Zoveel mooie monumentale panden vlak bij elkaar. Wat een prachtig stadje! Die indruk houd ik aan het begin van de route als ik het stadje uit loop langs de molen Prins van Oranje en het Marechausseemuseum, ook al zo’n blikvanger. Het is het voormalig Koninklijk Weeshuis, vanaf 1612 gebouwd in opdracht van Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje. Nu doet het dienst als museum en trouwlocatie. Als ik Buren achter me laat, loop ik over verharde wegen richting Erichem. Ze zijn ook begaanbaar voor auto’s, maar die kom ik deze middag op de hele route vrijwel niet tegen. 

De St. Lambertuskerk

In de oude stadskern van Buren staat de St. Lambertuskerk. De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk vernoemd naar de heilige Lambertus, patroonheilige van de textielarbeiders. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de kerk grondig gerestaureerd. De kerk is van mei tot oktober iedere dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur geopend voor bezoekers. In de kerk huist de hervormde gemeente. Iedere zondag komen er zo’n zestig mensen samen, variërend van actieve jonge gezinnen tot enthousiaste ouderen.

 

 

Van Buren naar Erichem: 3,5 km

 1. Start bij St. Lambertuskerk, Markt 4
 2. Rechtsaf Herenstraat in
 3. 1e weg links, Schoolsteeg
 4. Einde weg rechts, Molenwal 
 5. Loop links rond de molen 
 6. Loop door over wandelpad tot Aalsdijk/Weeshuiswal
 7. Ga rechts (Marechausseemuseum aan de rechterhand)
 8. Linksaf over de brug, houd links aan, langs volkstuintjes naar Blatensedijk
 9. Volg Blatensedijk tot provinciale (voorrangs)weg, steek deze over
 10. Vervolg de weg, Hoge Kornseweg
 11. 1e weg rechts, Opstalstraat (mooi rustpunt met bankjes en uitzicht op Erichem)
 12. Volg de weg tot St. Joriskerk 

Even binnenkijken

De St. Joriskerk staat op een terp. Mocht de kerk open zijn tijdens uw wandeling (op zaterdag 26 september is dat zeker zo), dan loont het om binnen even rond te kijken. Het prachtige romaanse kerkje dateert van rond het jaar 1000 en is sindsdien twee keer gerestaureerd. Het doopvont is gemaakt van blokken tufsteen uit de oude toren. De preekstoel is gebouwd rond 1675, het orgel rond 1800. De stenen sarcofaag (doodskist), afkomstig van het Erichemse kerkhof, is al meer dan 800 jaar oud. De gemeente maakt deel uit van de protestantse streekgemeente Tussen Lek en Linge. De ene zondag vindt de kerkdienst hier plaats, de andere zondag is er dienst in Asch. Vanaf Erichem gaat de route onder meer over een zandpad en een camping. De Torentocht zal in september, als het fruit aan de bomen hangt, een heel andere aanblik geven.

Van Erichem naar Buren: 6,8 km

 1. Met de rug naar de kerk rechtsaf, Binnenstraat
 2. Bij T-splitsing linksaf, Erichemseweg
 3. Na ca. 250 m rechtsaf een smal pad in, Meentpad (bordje Errekoms Klompenpad)
 4. Aan het eind daarvan rechtsaf, Erichemsewal
 5. 1e weg links, Burensewal; deze gaat over in een fietspad
 6. Bij Betuws Wijndomein verharde weg blijven volgen
 7. Bij T-splitsing 1e weg links
 8. Na 500 meter rechts het pad langs de sloot volgen (Klompenpadbordje, blauw)
 9. Volg langs en over Camping De Karekiet de routebordjes van het Klompenpad
 10. Bij parkeerplaats op de camping rechts, via parkeerplaats route volgen
 11. Houd links aan, volg het pad, via hek
 12. Eind van de weg links, Mierlingsestraat
 13. Eind van de weg links, Erichemsewal
 14. 2e weg rechts, Hulsterstraat
 15. Eind van de weg links, Erichemseweg
 16. Volg Erichemseweg tot Tielseweg
 17. Net voor Tielseweg links het voetpad op, steek over bij de oversteekplaats
 18. Volg linksaf het wandelpad
 19. Volg het wandelpad tot Buitenhuizenpoort, ga daar rechtsaf
 20. Loop onder de poort door, Voorstraat
 21. Loop door tot de St. Lambertuskerk

Aanbieding: koffie en appeltaart

Naast de St. Lambertuskerk in Buren ligt het restaurant ‘De Baron van Buren’, Herenstraat 2. Op vertoon van het laatste nummer van Petrus ontvangt u korting op een kop koffie met een punt appeltaart. In plaats van € 5,60 betaalt u daarvoor € 4,50
debaronvanburen.nl

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?