Trijntje Oosterhuis speelt Maria in The Passion: 'Een voorbeeld voor ons'

Trijntje Oosterhuis speelt de rol van Maria in The Passion 2021, zo werd zojuist bekend gemaakt. Een rol met een diepe lading, vindt ze. “Verdriet incasseren en dan niet verbitterd raken. Kunnen we dat nog?”

Sommige lezers van Petrus kennen haar vader misschien eerder dan ze haar kennen, realiseert Trijntje zich. Als theoloog en dichter heeft Huub Oosterhuis nu eenmaal talloze kerkelijke liederen op zijn naam staan.

Via hem heeft Trijntje vroeger ook volop bijbelverhalen meegekregen. “Het is het levenswerk van mijn vader om de Bijbel te interpreteren.” Haar ouders hebben haar echter altijd vrijgelaten, onderstreept ze. “Ik ging mee naar kerkdiensten en luisterde dan naar de preek, maar het geloof heeft me nooit intensief beziggehouden. Althans, niet op een spirituele manier.”

“Wat ik er wel heel duidelijk aan overgehouden heb, zijn de kernwaarden uit de Bijbel. Die komen voor mij samen in: het goede doen. Klaarstaan voor je medemens, anderen accepteren, je naaste behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Naar die normen en waarden wil ik leven.”

'Klaarstaan voor je medemens, je naaste behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Naar die normen en waarden wil ik leven'

Goed en kwaad

Het mooie aan verhalen uit de Bijbel vindt Trijntje dat ze ieder mens iets te vertellen hebben. “Veel verhalen neem ik niet letterlijk. Ik kijk vooral: wat wordt ermee bedoeld? Zo vind ik het verhaal over de kruisiging en de opstanding vooral gaan over de kans op een nieuw begin. Ik zie The Passion daarom als aanmoediging: er kunnen vreselijke dingen gebeuren in het leven van een mens, maar er is altijd een verse start mogelijk.”

“In bijbelverhalen zie je veel terug van waar we in het dagelijks leven mee te maken hebben: de dynamiek tussen mensen, consequenties van keuzes die we maken, goed en kwaad, mensen die voor elkaar openstaan of zich voor elkaar afsluiten. Al die menselijke verhoudingen veranderen uiteindelijk niet door de eeuwen heen.”

Indrukwekkend

Het verhaal van Maria vindt ze herkenbaar én leerzaam. “Ik kan me goed vinden in die moederrol. Ik heb zelf vier kinderen, en het moederschap is prachtig. Maar dat je kinderen op de wereld zet, maakt je nog niet meteen een goede moeder. Dat is in mijn ogen iemand die het kind opvoedt, het laat groeien tot wie het wenst te worden, iemand aan wie het kind zich kan ijken. Daar staat Maria wat mij betreft symbool voor.”

Wat ze extra indrukwekkend vindt, is dat Maria haar zoon verliest. “Daarvan kun je als mens makkelijk verbitterd raken. Maar bij Maria gebeurt dat niet. Zij incasseert het verdriet. Dat is groots: het onverdraaglijke verdragen, het dulden en verduren.”

'Ik denk dat we een voorbeeld kunnen nemen aan Maria'

Een kind verliezen is “natuurlijk het heftigste wat je als moeder kunt meemaken”, zegt ze. Maar ook bij kleiner of ander verdriet kunnen we volgens Trijntje leren van Maria. “In het dagelijks leven maken we allemaal verlies mee, in het groot en in het klein. Kunnen wij dat eigenlijk nog, verdriet incasseren en dan niet verbitterd raken? Ik denk dat we een voorbeeld kunnen nemen aan Maria.”

Kijken en napraten

Op Witte Donderdag kun je kijken naar de elfde editie van The Passion, door KRO-NCRV live uitgezonden vanuit Roermond. Het thema: #ikbenervoorjou.
» 1 april, 20.30 uur, NPO1 en npostart.nl

Kijk je samen met anderen? Grijp de uitzending dan aan voor een gesprek over waardevolle levensthema's. Je kunt hiervoor materialen gebruiken van de Protestantse Kerk. Voor gezinnen, jeugdgroepen en jongvolwassenen zijn vanaf begin maart eigen verwerkingsvormen beschikbaar van Jong Protestant.
petrus.protestantsekerk.nl/thepassion

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Bestel de veertigdagentijdkalender 2021

Foto: KRO-NCRV