Taizé: ‘Een plek waar ik mezelf mag zijn’

Nooit was ze met God bezig, maar de stilte en de muziek van Taizé ontroerden haar diep. Stacey Krom leerde wie God was door het samenzijn met anderen.

Met God, geloof of spiritualiteit was Stacey Krom (26) helemaal niet opgegroeid. Maar toen ze op een donderdagavond in 2015 de Nassaukerk in hartje Amsterdam binnenliep voor een Taizé-gebed, werd ze geraakt. “Ik was een ‘zoeker’”, zegt ze. “En ik vond iets waarvan ik deel wilde uitmaken. Al wist ik toen nog niet waarnaar ik zocht.”

De sfeer, de verstilling, de muziek, de onderlinge gesprekken – ze kwam er niet meer los van. Ze las teksten van de Perzische filosoof en dichter Rumi, de Bijbel, boeddhistische geschriften. Ook ging ze naar Taizé in midden-Frankrijk. Duizenden jongeren van over de hele wereld komen naar deze oecumenische kloostergemeenschap voor de rust, de stilte, de eenvoud en de verdieping.

De spiritualiteit trok Stacey aan. “En ook de mensen die ik ontmoette. Zoveel verschillende mensen, en toch hadden we iets gemeen ... Was dat God?”

Rozenkrans

Langzaam groeide het besef dat ze God een plek wilde geven in haar leven. Ongeveer tweeënhalf jaar geleden liet ze zich dopen in een natuurplas buiten de stad. Haar familie was erbij. Na afloop kreeg ze van haar vader een rozenkrans die ooit van haar overgrootmoeder was geweest. “Die is bij jou nu beter op z’n plek”, zei hij erbij.

Stacey reist nu elk jaar naar Frankrijk en is iedere week te vinden bij de pioniersplek Taizé in Amsterdam, in de Nassaukerk. Hier zijn verschillende activiteiten, zoals een maandelijks Taizégebed. Ze is inmiddels lid van het kernteam van Taizé in Amsterdam. Bovendien is ze tienerwerker voor de Nassaukerk en communicatiewerker jeugd voor de Protestantse Kerk Amsterdam.

“Ik durf mijzelf nu christen te noemen. Want ik ken mijzelf. Ik ken mijzelf door Hem en door zijn mensen. En dát is wat ik die avond vond: een gemeenschap waar ik mezelf mag zijn.”

taizeinamsterdam.nl

Adem in ons

Petrus verloot vijf exemplaren van ‘Adem in ons’, een cd met Nederlandstalige Taizé-liederen. De liederen zijn opgenomen met een gelegenheidskoor en -orkest. Meedoen met de winactie kan tot uiterlijk 31 december, via petrus.protestantsekerk.nl/win

Beluister ook:

Foto: Lars König, Nachtzon Media