Hoogland: groene kerk met een glimlach

Al die ellende in de wereld, daar wilde de Protestantse Gemeente Hoogland iets aan doen. Collecteren vond men niet genoeg, want “armoede wordt mede veroorzaakt doordat wij op te grote voet leven”. Dus kwamen er zonnepanelen, ledlampen en een eigen moestuin.

Dit interview vond plaats vóór de coronacrisis.

“Sorry, we zijn met het vliegtuig geweest.” Dat horen Johan van Dalen en Gees Hummel van wijkgemeente De Inham steeds vaker als gemeenteleden terugkomen van vakantie. Ze kunnen er wel om lachen. Maar het zegt iets over de duurzaamheidsbeweging die hun werkgroep ‘De Groene Inham’ in gang heeft gezet.

Steeds gedrevener

“Als je alle narigheid in de wereld op je laat inwerken, realiseer je je dat die mede veroorzaakt wordt doordat wij hier in het Westen op te grote voet leven”, daar werd Gees Hummel zich ongeveer vijf jaar geleden van bewust. “We zeiden tegen elkaar: opkomen voor de armen begint bij onszelf!”

Hummel benaderde Johan van Dalen en twee anderen, en samen vormden ze de werkgroep ‘De Groene Inham’. “We deden veel inspiratie op bij de website van Groene Kerken. Zo vervingen we onze schoonmaakmiddelen, koffie en avondmaalswijn door verantwoorde varianten. We wilden ook graag zonnepanelen laten leggen.”

Dat was het moment om de hele gemeente erbij te betrekken. “Duurzaamheid moest niet enkel iets van ons clubje zijn. We waren benieuwd hoe het thema in de gemeente leefde. Daarom hebben we drie keer op zondagmorgen na de kerkdienst een moment georganiseerd om ermee aan de slag te gaan. Dat deden we aan de hand van het spel ‘Duurzaamheid en Talenten’. Wat bleek? Iedereen heeft er wel iets mee. De zonnepanelen werden iets van de hele gemeente. Met verschillende acties hebben gemeenteleden tweederde van het bedrag bij elkaar gebracht.”

Vervolgens werd de tuin rond de kerk aangepakt. Hummel: “Er stonden enkel bosschages. Zonde van die tachtig vierkante meter. We besloten om er groente voor de voedselbank te gaan verbouwen. Van de diaconie kregen we 250 euro om spullen aan te schaffen. Drie gemeenteleden houden de tuin nu bij. Aardappelen, andijvie, tuinbonen, sla, boerenkool, prei en bieten: regelmatig worden er een paar kisten groente afgeleverd bij de voedselbank in Amersfoort.”

Positieve benadering

Op dit moment is De Inham bezig met een energiescan. Dus houdt de werkgroep zich bezig met een vraag als: moeten de tl-buizen door ledlampen worden vervangen, of wachten we eerst totdat ze kapotgaan? Wat ook kan: ledlampen aanschaffen en de tl-buizen bij een bouwkringloopwinkel brengen. En wat te doen met gas?

Ondertussen blijft de werkgroep in gesprek met de gemeenteleden. Van Dalen: “We willen graag weten wat zij van ons verwachten. Vinden ze het leuk om mee te denken? Willen ze ook tips voor thuis? We organiseren nog steeds af en toe een gespreksmoment na de dienst en dan bespreken we dit soort vragen. Daarvoor gebruiken we het boek van Babette Porcelijn, De verborgen impact. Alles voor een eco-positief leven. Positief: dát vinden we belangrijk. Het moet leuk zijn – niet iets wat moet. En iedereen moet mee kunnen doen, ook mensen die het niet zo breed hebben.”

Dat duurzaamheid inmiddels iets is van de hele Inham wordt zichtbaar tijdens de jaarlijkse gezamenlijke boerenkoolmaaltijd – met vegetarische ‘rookworst’ en ‘spekjes’. Hiervoor gebruiken de koks een klein deel van de boerenkool uit de moestuin. “Zo betrekken we de gemeente op een leuke manier bij wat we doen”, zegt Hummel. De rest van de kool gaat – uiteraard – naar de voedselbank.

Ook een duurzame kerk? Lees op de website van Groene Kerken hoe jouw kerk aan de slag kan gaan met duurzaamheid:

groenekerken.nl

Tip: het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een groen bijbelleesplan gemaakt: 'Van Adam en Eva tot Franciscus’. In 30 dagen worden 30 bijbelteksten belicht die inspireren tot zorgzame omgang met de aarde en al wat leeft.

bijbelgenootschap.nl

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Mathilde Schouwstra | Beeld: Johan van Dalen