Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Seinpost Slinge: bron van levend water waar iedereen welkom is

In Nederland gaan steeds minder mensen naar de kerk. Maar dat betekent niet dat geen geen behoefte is aan zingeving. Kerken spelen in op deze ‘dorst’ met alternatieve vormen van kerk-zijn. Ze delen het evangelie op een manier die aansluit bij waar mensen naar op zoek zijn. Zoals in Seinpost Slinge in Rotterdam. “Er komen veel mensen met gebroken levens, die hier liefde en gemeenschap vinden.”

De protestantse wijkgemeente Slinge besloot vijf jaar geleden ruimte te geven aan een pioniersplek. Een nieuwe vorm van kerk-zijn gericht op mensen die nu niet naar de kerk gaan. 

Naastenliefde centraal

Seinpost Slinge is een multicultureel centrum waar iedereen welkom is, waar mensen samenkomen, doordeweeks en op zondag. “Centraal staat hier de naastenliefde”, aldus de pionier-predikant van Seinpost. “Veelal komen er mensen met gebroken levens, met veel pijn in hun ziel, eigenlijk niet op te noemen zo veel.” Ze vinden hier liefde en gemeenschap. “Je hoopt dat de ander aangeraakt mag worden door datgene waar jijzelf ook je hoop uit put.”  

Verhaal gaat verder onder foto

Nieuwjaarsontmoeting bij Seinpost Slinge (foto genomen voor coronatijd)

Er zijn de nodige voorzieningen voor de doelgroep: een wasmachine, een kledingwinkel, douches, een voedselbank. Verder kun je er terecht voor een kopje koffie of voor een maaltijd. Het evangelie krijgt op deze manier handen en voeten. Geïnspireerd door Gods liefde is er een nieuwe geloofsgemeenschap ontstaan. 

Verhaal gaat verder onder foto

De kledingwinkel bij Seinpost Slinge

40dagentijdcampagne 'Ik ben er voor jou'

Er zijn zóveel mensen die wachten op een beetje barmhartigheid, op een daad van goedheid. Jezus laat ons zien wat barmhartigheid is: de hongerigen eten, de dorstigen drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak bieden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Deze zeven werken van barmhartigheid staan deze  weken centraal in de veertigdagentijdcampagne van Kerk in Actie met als thema 'Ik ben er voor jou'.

Verhaal gaat verder onder foto

Dorstigen laven

Komende week staat 'de dorstigen laven' centraal. "Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken", zegt Jezus in Matteüs 25:35. Voor miljoenen mensen is een gebrek aan goed drinkwater dagelijkse realiteit. Een mens zonder drinken wordt dorstig, raakt uitgeput. Barmhartig ben je als je er dan bent om diegene van water te voorzien. In de Bijbel is dorst vaak ook de dorst naar God. Bijna poëtisch lopen de beelden door elkaar, zoals in Psalm 42: zoals een hert dat naar water snakt, verlangt de dichter naar God. En als Jezus bij een waterput een vrouw uit Samaria tegenkomt, wordt zijn vraag naar water gaandeweg een vraag naar de vrouw zelf. Ook dat is dorst laven: kijken waar mensen droog zijn komen te staan en hoe het komt dat de vreugde weg lijkt. In navolging van Jezus laven we wie dorst heeft. Door mee te helpen mensen van water te voorzien, door te zorgen voor de ziel.

kerkinactie.nl/ikbenervoorjou

Steun dit werk | Doneer direct

Lees ook:

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Schrijf je in voor de online veertigdagentijdkalender

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)