Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Saulus en Ananias: uit je comfortzone

Ds. Rolinka Klein Kranenburg spreekt in Met hart en ziel over het verhaal van Saulus en Ananias.

(Scroll naar beneden voor de tekst van de meditatie)

"Ananias moet Saulus de handen opleggen, hem zegenen met goede woorden en hem genezen van zijn blindheid. Je hoort Ananias haast stotteren: 'Ja maar… Ja maar… Saulus… ? Hoe dan?'

Toch doet Ananias het. Wat heeft dit verhaal ons te zeggen?"

Bekijk hier het hele lied 'Maak ons uw liefde, God, tot opmaat', gezongen door Linda Wagenmakers:

Meditatie: Saulus en Ananias

Kent u het boek van historicus Rutger Bregman: De meeste mensen deugen?

In dat boek houdt Bregman een pleidooi voor het radicale mensbeeld dat de mens goed is. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar allerlei experimenten waarin juist het tegenovergestelde wordt beweerd, namelijk dat de mens in wezen slecht is, geneigd tot kwaad.

Maar Bregman draait dat om: de mens is in de kern goed, de mens deugt. In plaats van een samenleving gebaseerd op ‘gezond’ wantrouwen, zouden we een samenleving kunnen inrichten die gebaseerd is op vertrouwen: mensen vertrouwen elkaar en vertrouwen elkaar elkaar toe.

Kunnen we dat? Durven we dat? Anders kijken naar de wereld, die ons zo verscheurd en beestachtig aandoet? Waar leiders elkaar aftroeven, dictators volken onderdrukken en mensen worden buitengesloten op basis van kleur, religie en geaardheid? Toch zeggen: de mens deugt?

In hoofdstuk 9 van het bijbelboek Handelingen zien we Ananias. Hij heeft van God de opdracht gekregen naar Saulus te gaan. Ja, naar Saulus, de christenvervolger. Ananias moet Saulus de handen opleggen, hem zegenen met goede woorden en hem genezen van zijn blindheid. Je hoort Ananias haast stotteren: “Ja maar… Ja maar… Saulus… ? Hoe dan?”

Oké, hij hoort bij die groep ‘mensen van de weg’, maar dit is toch wel een behoorlijke uitdaging. De vijand de handen opleggen, is zo’n beetje de meest concrete uitwerking van Jezus’ woorden: heb uw vijanden lief.

Wordt hem gevraagd om te vertrouwen? Wordt hem gevraagd de ander een oprechte tweede kans te geven? Of misschien wel alle twee?

Het vertelt mij dat je maar één iemand nodig hebt die het goede in jou ziet, één iemand. Die het met jou wagen wil. Die zegt: oké, vooruit, ik doe het. Ik vertrouw erop dat ook jij een kind van God bent, zelfs al zie ik het even niet.

Dat is wat vertrouwen met een mens kan doen: dat je boven jezelf uitstijgt. Dat je uit je comfortzone stapt en iemand een kans geeft.

Dat gebeurde bij Ananias.

En op zijn beurt stijgt ook Paulus boven zichzelf uit: hij had het nodig, dat er één mens was die het met hem wilde wagen op die ándere weg… Gods weg.

Dat wij door het met elkaar te wagen bijdragen aan elkaars welzijn, dáárin openbaart zich Gods liefde.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)