Abonneer gratis op Petrus magazine

‘Samen zingen, wat heb ik dat gemist’

Ze zien elkaar twee keer per zondag in de kerkbanken. Maar elkaar ondervragen deden de jonge Kor Post en de zestiger Adri Guijt nog nooit. “Ik wist niet dat jij zo van de psalmen houdt!”

De verbaasde opmerking komt van Adri (63) – een “echte hervormde jongen” en “een open boek”. Hij is dan ook open over zijn voorkeur voor een klassieke eredienst “met psalmen en een goede preek”. Kerken doet hij twee keer per zondag: “Het is toch een voorrecht om onder het Woord te zijn?”

Met Kor (26) zit hij in de Veenendaalse Julianakerk, die volgens een grote plaat in 1927 gebouwd is. De kerkbanken staan glimmend in de roodbruine verf. In de preekstoel zit vernuftig een cameraatje verwerkt. Zo zit de kijker-op-afstand altijd op de eerste rang bij een doopbediening of trouwerij.

Talenten

Ook Adri zelf is in deze kerk getrouwd. Hij mag de eerste vraag stellen: waar leef jij eigenlijk voor? Kor: “Poeh, daar was ik juist de afgelopen tijd behoorlijk mee bezig. Vorig jaar heb ik m’n baan opgezegd en een tussenhalfjaar genomen om op een bijbelschool uit te zoeken wat ik nou voor Gods Koninkrijk zou kunnen doen. Totdat ik tot de conclusie kwam dat dat eigenlijk gewoon in mijn werk kan: in dankbaarheid je talenten gebruiken. Dat was wel een eyeopener.” Adri: “Mooi hè? Gewoon christen zijn op de plek waar God je gezet heeft.”

Adri: ‘Ik kan me soms echt over dingen opwinden’

Emoties

De vraag die Kor terugschiet, is een lastige: welke betekenis heb jij gehad voor anderen? Adri: “Ik probeer juist niet te veel invloed uit te oefenen op anderen. Van mezelf ben ik een emotioneel mens. Bijvoorbeeld in het verkeer probeer ik dat er niet uit te laten komen. Maar m’n vrouw weet wel dat me dat niet altijd lukt. Ik kan me soms echt over dingen opwinden.”

Kor: “Ook wel weer mooi: zolang je nog emoties hebt bij iets, ben je daar ook bij betrokken.” Adri: “Dat vind ik nou een mooie manier om ernaar te kijken, zoiets zei de dominee laatst ook al in een preek. Dat het niet altijd negatief hoeft te zijn als je een conflict hebt. Als alles je maar koud laat, is dat eigenlijk erger.”

Kor: ‘Ik probeer me te ontwikkelen in het luisteren’

Kor: “Vroeger kon ik behoorlijk aan het woord zijn, maar richting anderen probeer ik me nu te ontwikkelen in vriendschappen – en dan vooral in het luisteren. Laatst sprak ik iemand bewust aan omdat ik wist dat hij het moeilijk had. Het was mooi om te merken dat hij dat luisterend oor echt waardeerde.”

Bloedfanatiek

Wat is een mooie familietrek bij jullie? wil Kor weten. Adri: “Wij zijn echte familiemensen en doen heel veel samen. Dat krijg je mee als je uit een gezin van veertien kinderen komt. Voor corona ontmoetten we elkaar jaarlijks.” Kor: “Wij zien elkaar niet zo vaak, maar ons familietrekje is dat we bloedfanatiek zijn met spelletjes. Dat hebben we denk ik van m’n oma Post, die is 90 en wil nog steeds winnen, haha.”

Het gesprek komt vanzelf op wat je wel en niet van thuis overneemt. Vroeger dacht Adri alles namelijk helemaal anders te gaan doen dan zijn ouders. “Maar als je terugkijkt, zie je: het komt behoorlijk overeen.” Kor: “Net als dat liedje van Stef Bos, dat hij steeds meer op z’n papa lijkt.”

Openheid

Wat doen ze wél anders dan hun ouders? Adri: “Ik houd van dingen onderzoeken – en dan word je iets minder stellig. Mijn vader nam de Bijbel wel heel erg letterlijk, terwijl je soms beter kunt erkennen dat er ook tegenstrijdigheden in staan.”

Kor: ‘Met mijn ouders praten over iets waarover je van mening verschilt, dat mijd ik liever’

Kor: “Mijn ouders staan positief in het leven. Maar een goed gesprek met hen over iets waarover je van mening verschilt, dat mijd ik liever. Ik denk dat ik dat nog moet leren.”

Adri: “Thuis open kunnen praten is wel erg fijn, juist ook als het om kerk en geloof gaat. Mijn vijf kinderen gaan niet naar dezelfde kerk en denken echt niet overal hetzelfde over. Maar op zondag zitten ze hier regelmatig allemaal bij ons thuis aan de koffie. Zo mooi vind ik dat!”

Orgel

Nu de coronamaatregelen versoepelen, kunnen de twee elkaar weer wekelijks tegenkomen bij de kerkdiensten. Het is iets waar juist ook de jongere Kor naar uit heeft gezien: “M’n vrienden hier weer kunnen ontmoeten, en natuurlijk het zingen.”

Adri: ‘Ik had verwacht dat je het hier liturgisch wel ouderwets zou vinden’

Adri: “Dat verbaast me, want ik verwachtte dat je het hier liturgisch wel ouderwets zou vinden. Ik wist niet dat je zo van de psalmen houdt.” Kor: “Ja hoor, en het orgel leer ik ook steeds meer waarderen. Lekker samen zingen – man, wat heb ik dat gemist!”

Kor & Adri

Adri Guijt (63) en Kor Post (26) zitten in de hervormde Julianakerk in Veenendaal. Kor werkt in de accountancy en doet aan triatlon. Adri is salesmanager bij een groothandel in schoonmaakmiddelen en houdt een volière in zijn achtertuin. Met zijn vrouw Bea heeft hij zes kinderen en vijftien kleinkinderen.

Tekst en foto’s: Niek Stam

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)