Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Rust vinden

In de gemeente van ds. Gertine Blom van de Protestantse Gemeente Adorp-Wetsinge-Sauwerd zijn veel vrijwilligers die op verschillende plekken helpen om rust te vinden. Het bewustzijn dat God dichtbij is, helpt daarbij.

‘Een onrustig hoofd. Je kent het wel: je gedachten springen van hot naar her, je kunt je geen moment concentreren, je voelt je opgejaagd, alsof je iets vergeet, of ergens anders moet zijn dan waar je nu bent. 

Als mijn hoofd onrustig is, dan merk ik het aan mijn lichaam. Mijn ademhaling gaat dan snel, en ik heb mijn schouders opgetrokken.

Rust. Ik heb daar vaak behoefte aan, en even vaak weet ik niet goed waar ik het moet vinden. Het is een kunst om even stil te staan. Om niet met mijn hoofd alweer daar te zijn, maar gewoon even hier. Dat het oké is om de was op te vouwen en daar de tijd voor te nemen. Om mijn baby in bad te doen. Om even zonder iets om handen mijn koffie op te drinken. Of er helemaal te zijn voor de mensen om me heen.

Er is een beeld van een vrouw dat mij altijd helpt om weer te landen. Mij bewust te zijn van mijn lichaam hier op deze plek, én van God. Die vrouw was Juliana van Norwich. Zij leefde in Engeland in de 14e eeuw, een tijd vol crisis. Er was een besmettelijke ziekte, er was een verwoestende oorlog, en de oogsten mislukten vaak door slecht weer. Juliana zelf had op het randje van de dood gezweefd en daar had ze iets van God zelf gezien. Voor Juliana was God heel dichtbij. Tastbaar haast.

Ze schreef op wat ze had gezien, en een van haar beelden is deze: ‘Onze kleding is Hij, die ons liefdevol induffelt en omwikkelt, rondom rond neerhangend in omhelzing en omsluiting uit tedere liefde, om ons toch maar niet los te laten. Toen ik dit zag begreep ik dat Hij alles is wat goed is.’

God is als de kleding om je heen.

Nu de dagen kouder worden en we de kachel wat lager zetten dan anders, draag ik graag warme truien. En God is zo dichtbij als die warme trui om mij heen. Voel zelf maar. Voel hoe je kleding je omwikkelt, zacht tegen je huid aan. Het maakt mij rustig, en brengt mij terug naar ‘hier’. Wat er ook om me heen gebeurt, hoeveel crisis er ook is …

Hier ben je. Geest en lichaam, hart en ziel. Voel en adem, God is dichtbij, omarmt je, omwikkelt je. Je hoeft even niets.’

Deze overdenking komt uit een aflevering uit Petrus in het land. Kijk hier de aflevering terug. Luister ook het lied uit deze aflevering: 

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Ds. Gertine Blom schrijft regelmatig columns voor Petrus. Lees ze hier terug:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)