Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Karen gaat vasten: 'Rituelen helpen me om bewust naar Pasen toe te leven'

Steeds meer mensen vasten in de Veertigdagentijd, bijvoorbeeld door geen vlees te eten, alcohol te drinken of sociale media te gebruiken. Karen Vonk probeert deze weken letterlijk stil te worden. “Zonder rituelen vlieg ik gewoon aan Pasen voorbij.”

Stil worden

“De Veertigdagentijd gaat over aardse dingen: over pijn en donkerte. Het maakt mij nederig door bewust stil te staan bij wat God voor ons gedaan heeft. Tijdens deze periode maak ik een soort innerlijke reis. Mijn leven is best druk, waardoor ik snel in mijn hoofd ga zitten. Door in de weken voor Pasen letterlijk stil te worden, kom ik even uit de hectiek en lukt het me veel beter om bij mijn gevoel te komen.”

Naar binnen keren

“Zo begin ik de dag met het luisteren naar een overdenking van de Jezuïeten: Bidden Onderweg. En ’s avonds steek ik vlak voor het slapen een kaars aan en lees ik uit het boekje Om een Ander van de priester Erik Galle. Hij heeft meditaties geschreven bij de Kruisweg, op zo’n manier dat het heel dichtbij komt. De laatste dagen voor Pasen maak ik het nog wat stiller om mij heen. Zo doe ik geen radio aan in de auto naar mijn werk, en kijk ik doordeweeks geen televisie. Zo dwing ik mezelf eigenlijk om naar binnen te keren.”

Zonsopgang

“Op paasmorgen sta ik heel vroeg op. De Amsterdamse theoloog en activist Rikko Voorberg organiseert al een paar jaar vroeg in de ochtend een ontmoeting via Zoom. Wie wil, kan hieraan meedoen door, waar je ook bent, naar de zonsopgang te kijken en online gezamenlijk een toost uit te brengen. Daarna ga ik naar de paasviering in mijn kerk. Ik vind het een heel mooie manier om Pasen te vieren.”

Allergie

“Dat ik het op deze manier doe, is in de loop der jaren zo gegroeid. Ik heb altijd belangstelling gehad voor vormen en rituelen die helpen om bewust naar Pasen toe te leven. Al heb ik wel een allergie voor mensen die zeggen dat ze in de Veertigdagentijd stoppen met snoep of alcohol. Dan denk ik: mooi dat je iets laat, maar daar gaat vasten niet om. Je laat iets om ruimte te maken voor iets anders. De vraag is dus: hoe vul je die ruimte in?”

Hulpmiddel

“Ik merk in mijn omgeving dat het woord ritueel soms wat weerstand oproept. Het lijkt al snel zweverig. Maar zelf heb ik rituelen nodig om bewust toe te leven naar Pasen. Anders vlieg ik er gewoon aan voorbij en beleef ik het veel minder intens. Rituelen zijn voor mij een hulpmiddel om bij mijn hart te komen, waardoor er ruimte ontstaat voor God. Het helpt me om voorbij de ratio te komen en weer onder de indruk te raken van wat Jezus heeft gedaan.”

Lees ook:

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Ontvang de online veertigdagentijdkalender elke ochtend in je mailbox

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)