Vasten voelt vertrouwd
“Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin en in mijn jeugd was vasten echt iets wat erbij hoorde in de aanloop naar Pasen. Toen ik mijn echtgenoot leerde kennen en we samen op zoek waren naar iets anders, kwamen we in de Protestantse Kerk terecht. Het vasten daar voelde voor mij als vertrouwd, maar wat ik nog niet wist is dat je op zondag ‘vrij’ hebt van het vasten. Dit maakt het gemakkelijker om het vol te houden, omdat het niet zo’n lange periode is en je doordeweeks iets hebt om naar uit te kijken. De echte bezinning die bij het vasten hoort is voor mij pas in de afgelopen jaren gekomen.”
Vasten als gezin
“Voor mijn kinderen, nu 9 en 11 jaar, hoort vasten inmiddels ook vanzelfsprekend bij Pasen. We betrekken hen ook bij de keuze van hoe we mee doen. Vorig jaar hebben we als gezin besloten dat we ons zouden onthouden van het samen borrelen in de weekenden. Dit is voor ons gezin altijd een waardevol moment van samenzijn. We hebben ervoor gekozen om wél het samenzijn te behouden maar dan zonder de hapjes en de drankjes. Dat leverde ook weer leuke momenten op, al was het maar als de kinderen zeiden: ‘Mam, heb je er eigenlijk ook zo’n zin in?’”
Nieuwsgierigheid en goede gesprekken
“Eerder heb ik in deze periode geen koffie gedronken. Dat leverde vooral op mijn werk aandacht op en soms ook gesprekken, want mijn collega’s weten dat ik normaal gesproken wel koffie drink. Sommige collega’s kennen het vasten van vroeger. Ik vind het mooi om op deze manier uiting te geven aan mijn geloof en anderen misschien ook nieuwsgierig te maken.”
Stoppen met mobiele telefoon
“Dit jaar heb ik overwogen te stoppen met het gebruik van mijn mobiele telefoon, maar dat leek me praktisch toch niet haalbaar. Mijn agenda staat erop, de bankzaken, het bestellen van de boodschappen, en ook alles voor de school van de kinderen gaat via mijn mobiel. Maar het feit dat ik erover nagedacht heb is ook al een vorm van bezinning: kan het misschien minder?”
Wat past en is haalbaar?
“Ik moet zeggen dat het wel een zoektocht is. We gebruiken ter verdieping een veertigdagenkalender van verschillende bronnen. Het lezen van de teksten en jezelf er vragen bij stellen, geeft inspiratie om innerlijke rust te vinden. En daarnaast: wat past bij je en wat is haalbaar? We beslissen altijd kort van tevoren wat we gaan doen. Ik heb er ook over nagedacht om te stoppen met alcohol of met tv kijken. Niet dat die zo’n grote rol speelt in mijn leven, maar als iets er niet is, dan mis je het juist.”