Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer u op Petrus Magazine

Petrus Kookt Sobere Maaltijd in Fijnaart

In deze aflevering van Petrus Kookt maakt Erik samen Janita en Jeanne een brood en soep voor de vastenmaaltijd.

Elk jaar tijdens de veertigdagentijd dekken de protestantse en de katholieke kerk in het Brabantse Fijnaart samen de tafel voor een sobere maaltijd. Op het menu: brood en een stevige maaltijdsoep - zonder vlees, maar met bruine bonen of linzen. Meer niet - en altijd gemaakt van eerlijke producten. “Er is geen boter om op het brood te smeren en je stopt met eten als je genoeg hebt”, legt Jeanne van Ham uit, een van de organisatoren.

Tijdens de veertigdagentijd staan de kerken stil bij een eenvoudiger manier van leven en bij de minder bedeelden. Ze zamelen daarom geld in voor een goed doel. “Iedereen neemt 5 euro mee, meer mag natuurlijk ook”, aldus Jeanne. De protestantse Dorpskerk en de rooms-katholieke parochie Heilige Jacobus de Meerdere kiezen om de beurt naar welk goed doel de opbrengst dat jaar gaat.

De solidariteit komt ook op een symbolische manier tot uiting: “Op de tafels liggen ronde broden die bestaan uit meerdere kleine broodjes. Die gaan rond, op die manier delen we met elkaar.”