Abonneer u op Petrus Magazine

Paulus op de Areopagus: wegen van wijsheid

Ds. Rolinka Klein Kranenburg spreekt in Met hart en ziel over Paulus op de Areopagus.

(Scroll naar beneden voor de tekst van de meditatie)

Bekijk hier het lied 'Zoek de wegen van de wijsheid', gezongen door Karin Bloemen (+ toelichting):

Meditatie: wegen van wijsheid

Terwijl Paulus in Athene op hen wachtte, raakte hij hevig verontwaardigd bij het zien van de vele godenbeelden in de stad. In de synagoge sprak hij met de Joden en met de Grieken die God vereerden, en op het marktplein ging hij dagelijks in debat met de mensen die hij daar aantrof. Onder hen waren ook enkele epicurische en stoïsche filosofen, van wie sommigen zeiden: ‘Wat beweert die praatjesmaker toch?’ Anderen merkten op: ‘Hij schijnt een boodschapper van uitheemse goden te zijn,’ omdat ze dachten dat hij predikte over Jezus en een godin die Opstanding heette. Ze namen hem mee naar de Areopagus en zeiden: ‘Kunt u ons uitleggen wat die nieuwe leer is die door u wordt uitgedragen? Want wat u zegt, klinkt ons vreemd in de oren; we willen graag weten wat u bedoelt.’ (Handelingen 17:16-20)

Spreken wij in de kerk de taal van de mensen? Hebben we weet van de vragen die er leven bij de mensen op het plein, in de winkelstraat? Zoeken wij aansluiting bij wat we aantreffen? Ook voor de kerk zijn dat belangrijke vragen, als je een boodschap wilt overbrengen.

Op de Areopagus van Athene, het grote ontmoetingsplein, wandelt een filosoof, in gedachten verzonken. Zoekend naar wegen van wijsheid. Athene staat in de oudheid bekend als dé stad waar de wijsheid nagestreefd wordt. Waar mensen eindeloos spreken over het leven en de zin ervan.

Opeens komt daar een klein mannetje aangelopen, Paulus, en hij vertelt ook een verhaal over wijsheid en de zin van het leven. Maar dan eigenlijk vanuit een heel ander vertrekpunt.

Hij spreekt vanuit een weten, een diep weten dat er één God is die het leven draagt. Die ene, voor de Atheners wellicht onbekende God. Hij vertelt dat alle mensen op God lijken, maar dat wij ons toch geen beeld van die God kunnen vormen dat God recht doet.

De filosoof op het plein wordt naar dat mannetje toe getrokken. Vertel me meer! Waar haal je die kennis vandaan?

Ik vind Paulus hier wel heel stoer, moet ik zeggen. Vol overtuiging en passie vertelt hij zíjn verhaal. En hij doet dat slim, want hij weet welke toon hij moet aanslaan om de mensen te boeien. Hij ontmoet hen precies daar waar ze zijn: in het leven van alledag, buiten, op het marktplein…

In deze ontmoeting tussen de filosoof en Paulus gebeurt iets wezenlijks en wonderlijks: in de dialoog licht God op. Wellicht voor beide heren op een andere manier. Maar tegelijk is er een gemeenschappelijke basis, waarop zij elkaar vinden.

Daar vinden ze de verwondering over het leven, de zin en onzin ervan… Dat het leven een mysterie is en dat wij daar allemaal op onze eigen wijze een weg in mogen zoeken en vinden.

Dat mag ons vandaag de dag uitnodigen en inspireren om met elkaar op te trekken en samen de wegen van wijsheid te bewandelen. Om dan misschien wel te ontdekken dat de basis daarvan ligt in de alles overstijgende Liefde, met een hoofdletter.

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)